Aa

Aa

Представљени резултати рада Министарства за 2019. годину

Представљени резултати рада Министарства за 2019. годину

Представљени резултати рада Министарства за 2019. годину

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић представио је резултате рада свог ресора у току 2019. године и истакао да је током претходне године урађено много како би се постигли главни циљеви за остваривање плана Србија 2020 -2025.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је једнака брига о свим грађанима нешто чему Министарство даје посебан акценат и додао да сви заслужују иста права и да је обавеза државе да им то и обезбеди. Како је навео, спречавање економских миграција и борба за већи наталитет у наредној години биће главни приоритети рада овог Министарства.

 

„Задржавање младих у својој земљи, привлачење странаца, борба за сваки нови живот и већи наталитет, бољи стандард за наше најстарије грађане, унапређење положаја особа са инвалидитетом и припадника рањивих категорија становништва, очување традиције и борачких права, израда социјалне карте, смањење незапослености, социјална заштита, даљи рад и јачање инспекција, само су неки од циљева нешто за чије остварење ће се Министарство активно залагати у сарадњи са Владом Србије и свим надлежним институцијама“, истакао је Ђорђевић. 

 

Када је у питању побољшање демографске слике Србије, Ђорђевић је истакао да су ефекти одређених решења који су се очекивали за десет година постигнути након годину и по дана од примене новог закона и навео да је Србија је први пут ушла у позитиван скор, односно имала је 614 деце више. 

 

Као посебно важно, министар је истакао бригу о пензионерима и у том смислу навео да је промењен Закон о пензионом и инвалидском осигурању, као и да су повећане пензије за 5,4 одсто, а уведена је и Швајцарска формула за израчунавање пензија. 

 

"Наш циљ је да 2025. године просечне пензије буду 430, 440 евра и то је нешто на чему треба заједнички да радимо", поновио је министар. 

 

Говорећи о раду инспекција у протеклој години, Ђорђевић је истакао да су забележени изузетно добри резултати и показало се да иако је био већи број инспекцијских надзора, мање је оних који су ухваћени да раде на црно. 

 

Најважније бројке за претходну годину, које је издвојио Ђорђевић су незапосленост од 9,5 одсто и 64,8 милијарди динара који су издвојени за труднице и породиље. 

 

Свечаном представљању резултата присуствовали су чланови дипломатског кора, директорка УНИЦЕФ-а Регина Де Доминицис, оснивач „Фондације Тијана Јурић“ Игор Јурић, GIZ-, UNOPS-a, UNHCR-a, IOM-a, UNDP-a, ILO, KfW-a, представници Социјално – економског савета, 

 

Детаљније податке о резултатима у 2019. години можете погледати у видеу на линку: 

https://youtu.be/7AofpzJQ-c0 .