Представљени резултати прве фазе реорганизације центара за социјални рад

Представљени резултати прве фазе реорганизације центара за социјални рад

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић представио је резултате прве фазе реорганизације и реформе центара за социјални рад и упознао јавност са будућим корацима.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је Министарство желело да види са каквим се проблемима сусрећу центри за социјални рад и на који начин може да се помогне запосленима да свој посао обављају на најбољи могући начин.

 

„Запослени у центрима за социјални рад дају свој максимум, у складу са својим могућностима, обзиром на бројно стање и тренутне услове. Сви они који долазе у ову установу имају одређене проблеме и дужност центара, а наравно и државе, јесте да им помогне у решавању истих“, рекао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, Министарство је започело реформу која је подељена у четири фазе. Прва фаза била је анализа рада центара за социјални рад и свега онога са чим се суочавају. Друга фаза подразумева систематизацију и реформе у складу са препорукама и примедбама које су добијене, а трећа је профилисање кадрова, што представља и новост када је у питању запошљавање у Србији, јер је циљ Министарства да у складу са компентенцијама, праве људе поставља на одоварајућа радна места. Четврта фаза јесте израда алата којим ће профилисати све кориснике центара како би им помогли на најбољи начин.

 

„Урађена је озбиљна студија и завршена прва фаза коју чини анализа важеће систематизације, анализа постојећих поступака и процедура, радних просеца, односа, координације и субординације, анализа процеса доношења одлука и анализа рада у самим центрима у односу на становништво“, појаснио је Ђорђевић и додао да  верује да ће грађани Републике Србије бити задовољни радом центара, а да ће они бити пример другим земљама како да своје центре реформишу и њихов рад подигну на више ниво.

 

Ђорђевић је најавио да ће се другој половини години кренути са изменама и допунама Закона о социјалној заштити, биће измењене правилници, уредбе и директиве. У будуће у Центрима за социјални рад треба да раде стручни људи који су и образовани за ту сврху, али да прођу кадрирање како би се одредило ко је најбољи за коју врсту посла.

 

Министар је нагласио да запослени у центрима за социјални рад и у домовима за смештај деце и одраслих могу да очекују повећање плата у наредном периоду јер жели да њихов рад буде вреднованији, као и да је томе разговарао са министром финансија Синишом Малим.

 

Ђорђевић је напоменуо и да реорганизација центара подразумева и побољшање инфраструктуре самих центара, јер су услови рада битан сегмент.

 

Посебни саветник министра Драган Вулевић истакао је да је Центар за социјални рад кључна институција система социјалне заштите јер се у њој преламају све људске недаће, невоље и несреће и сви они који дођу у ову установу траже помоћ.

 

„Око 1850 радника у центрима за социјални рад носи велики терет. Оне што запошљавање не запосли, што здравство не излечи, што образовање не образује, што породица одбаци, што полиција не казни, што судство не осуди, сви они  долазе у центар за социјални рад“, рекао је Вулевић.

 

Директорка Центра за примењену психологију Снежана Милутиновић истакла је да запослени у центрима свој рад доживљавају као веома захтеван и то не само у погледу стручних потенцијала и капацитета који се траже, већ и због потребног и високог нивоа психолошке инвестиције који могу довести до исцрпљености у дуготрајном раду са овим категоријама становништва.

 

„Чак 60 одсто запослених је навело да има повећан обим посла и да је то оптерећење континуирано и желели смо да видимо шта то значи за једну организацију посла и модела рада“, рекла је Милутиновић.