Aa

Aa

Представљен пилот пројекат уграђивања дојављивача пожара у домаћинствима

Представљен пилот пројекат уграђивања дојављивача пожара у домаћинствима

Представљен пилот пројекат уграђивања дојављивача пожара у домаћинствима

Читај ми

Министар унутрашњих послова Александар Вулин данас је са министарком за рад, запошљавање, социјална и борачка питања проф. др Даријом Кисић у Суботици присуствовао представљању пилот пројекта који за циљ има унапређење заштите од пожара становништва са фокусом на рањиве групе. 

 

У оквиру овог пројекта у појединим домаћинствима уграђен је детектор дима - јављач пожара, а министри Вулин и Кисић поручили су да је брига о људима највиши интерес наше државе, а посебно брига о угроженим категоријама. 

 

Министар Вулин, који је заједно са министарком Кисић обишао госпођу Јелену Цвиин у чије је домаћинство уграђен детектор дима, поручио је да пожари на стамбеним објектима представљају највећу претњу по животе и здравље наших грађана, и истакао да ће се уградњом детектора дима у објектима у којима бораве непокретна и стара лица подићи ниво њихове заштите и безбедности. 

 

„Министарство унутрашњих послова чини све да подигне ниво заштите људи, а посебно најрањивијих група становништва. Имајући у виду да је у последњих 10 година 790 лица изгубило живот у пожарима на грађевинским објектима, односно 705 у стамбеним објектима, а ове године чак 40 лица, овај пројекат уградње детектора за дим у домаћинствима где бораве стара и непокретна лица има изузетан и немерљив значај", поручио је министар полиције Александар Вулин. 

 

„Јављачи пожара омогућиће правовремену звучну сигнализацију у домаћинству где су постављени и на тај начин ће комшије и околина добити обавештење да је дошло до пожара, а самим тим и нас позвати брже и пријавити пожар. Како бисмо спасили животе и заштитили људе, од пресудне је важности да се пожар детектује док је још у почетној фази, како би грађани могли безбедно да се евакуишу из објекта који је захваћен пожаром. Уверен сам да ће оваква врста пројекта допринети смањењу броја жртава у пожарима који захватају домаћинства у којима бораве слабо покретна или непокретна лица и стара лица", истакао је министар полиције Александар Вулин. 

 

„Превенција фактора ризика за настанак обољења, као и благовремена реакција у случају настанка по живот опасних ситуација је највиши ниво бриге о здрављу грађана“, рекла је проф. др Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.  

 

Проф. др Дарија Кисић указала је на значај овог пилот пројекта, јер конкретним мерама, односно постављањем јављача пожара, доприноси ефикаснијем  алармирању на опасност, чиме се знатно поспешује реаговање надлежних органа ради заштите живота и здравља. Овакве врсте мера посебно доприносе већем степену  заштите оних категорија становништва које могу имати успореније реакције у случају настале опаносности (старије особе, особе са инвалидитетом).

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је зато дало пуну подршку Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације, у спровођењу овог пилот пројекта. 

 

„И на овај начин показујемо како заједничким снагама можемо много да учинимо да сви наши грађани живе безбрижнијим животом и да знају да је њихова држава увек ту за њих и да држава брине о њима“, рекла је проф. др Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.