Aa

Aa

Предложеним законским изменама не мењају се услови за стицање права из пензијског и инвалидског осигурања

Предложеним законским изменама не мењају се услови за стицање права из пензијског и инвалидског осигурања

Предложеним законским изменама не мењају се услови за стицање права из пензијског и инвалидског осигурања

Читај ми

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању не мењају се услови за стицање права из пензијског и инвалидског осигурања и начин усклађивања пензије, рекла је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у Народној скупштини Републике Србије. 

 

Образлажући предложене законске измене, Кисић Тепавчевић је навела да је основни разлог њиховог доношења решавање проблема са којим се суочавају лица која су била обухваћена социјалним програмом Владе Србије за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију. 

 

Реч је о лицима којима је у тренутку прихватања социјалног програма до остваривања права на пензију недостајало до пет година – такозвана Опција 5, односно до две године – такозвана Опција 3, објаснила је Кисић Тепавчевић. 

 

Предложене законске измене, како је истакла Кисић Тепавчевић, представљају део процеса реформи система пензијског и инвалидског осигурања, који је започет још 2001. године.

 

Како је додала, економски резултати постигнути предузетим мерама су омогућили  напредак у овој области, а то је посебно видљиво последњих неколико година, када је због предузетих мера Владе Србије дошло до економског напретка земље. 

 

Кисић Тепавчевић је навела да је на основу побољшања економске ситуације, изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању из 2018. и 2019. године, побољшан и положај пензионера, тако што је утврђен повољнији начин усклађивања пензије, уређена исплата једнократне новчане помоћи корисницима пензије, а такође је дат и основ за исплату новчаног износа као увећања уз пензију. 

 

„Реформа система пензијског и инвалидског осигурања ће се наставити у наредном временском периоду, у чему је, као и до сада, неопходна помоћ, подршка и сарадња свих субјеката“, нагласила је Кисић Тепавчевић.