Aa

Aa

Право на безбедне и здраве услове за рад основно и најважније право које проистиче из рада

Право на безбедне и здраве услове за рад основно и најважније право које проистиче из рада

Право на безбедне и здраве услове за рад основно и најважније право које проистиче из рада

Читај ми

Право на безбедне и здраве услове за рад је основно и најважније право које проистиче из рада, право које никоме не треба и не сме да буде ускраћено, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији поводом обележавања Европске недеље безбедности и здравља на раду.

„Радимо у времену у коме се безбедности и здрављу запослених на раду придаје изузетан значај, посебно имајући у виду присутну пандемију заразне болести Ковид 19, која је на жалост повећала и ризике у самом процесу рада“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић нагласила је да су активности Министарства у претходном периоду у области безбедности и здравља на раду биле усмерене првенствено на усклађивање законодавног оквира са правним тековинама Европске уније и модернизацију рада Инспектората за рад, чији су инспектори од јануара до септембра ове године извршили 44.069 инспекцијских надзора и 9.213 заједничких и координисаних инспекцијских надзора у циљу сузбијања ширења корона вируса. „Иако је доста урађено у претходном временском периоду, наше инспекције су биле јако вредне и стално су на терену, простора за унапређење активности има, што је у складу са настојањем да се смањи број повреда на раду“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да у наредном периоду предстоје врло значајни задаци - унапређење законодавства у овој области, подизање свести о значају безбедности на раду и културе рада, а ради смањења повреда на раду, професионалних обољења и обољења у вези са радом. Кисић Тепавчевић је додала да Министарство ради на изради Нацрта закона о безбедности и здрављу на раду и да је јавна расправа о том нацрту завршена.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да ће Министарство, у циљу обезбеђивања примене свих прописа и унапређења правног оквира, радити на развијању социјалног дијалога са свим партнерима, јер се само заједничким радом може постићи циљ, а то је смањење броја повреда на раду. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је поводом Европске недеље безбедности и здравља на раду најбољим инспекторима за рад доделила захвалнице за 2020. годину.

 

Говорећи о новом закону, вршилац дужности директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Цицмил истакла је да ће се његови позитивни ефекти, поред осталог, огледати у повећању нивоа заштите и унапређењу безбедности и здравља запослених на раду, подизању нивоа компетенције стручњака за безбедност и здравље на раду, као и лиценцирање свих физичких лица који обављају послове безбедности и здравља на раду.

 

Цицмил је истакла да је Управа у овој години, у циљу побољшања стручног, квалитетног и законитог рада правних лица и предузетника са лиценцом за обављање послова безбедности и здравља на раду, појачала контролу над њиховим радом, да је број надзора за првих осам месеци ове године удвостручен у односу на период од 2018. до 2020. године и да ће се са таквом праксом наставити и у наредној години. 

 

Вршилац дужности директора Инспектората за рад Милан Цветков истакао је да су инспектори рада од јануара до септембра ове године, од 44.069 извршених инспекцијских надзора, извршили 22.369 надзора у области радних односа, 21.518 у области безбедности и здравља на раду и 182 надзора над нерегистрованим субјектима, да су затекли 4.042 лица на раду ''на црно'', као и да су након предузетих мера инспектора рада послодавци засновали радни однос са 2.420 лица.

 

Инспектори су, како је Цветков додао, донели 3.777 решења за отклањање утврђених неправилности  са укупно 8.258 мера и 4.364 указивања, упозорењa и налога на записнике, донели 349 решења о забрани рада на месту рада, 2.610 захтевa за покретање прекршајног поступка против правних лица и предузетника и одговорних лица у правним лицима, поднели 45 кривичних пријава, извршили 753 инспекцијских  надзора  поводом пријављених повреда на раду, утврдили 182 нерегистрована  субјекта.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања се, обележавањем Европске недеље безбедности и здравља на раду, придружило кампањи Европске агенције за безбедност и здравље на раду „Здрава радна места, смањимо оптерећење”, чији је циљ да се укаже на значај превенције поремећаја мишићно-скелетног система. О томе су на конференцији говорили Тим Трегенза и Мајкл Динели из те агенције. 

На конференцији су као примери добре праксе у области безбедности и здравља на раду свој рад презентовале компаније Грундфос Србија доо и Норма група доо.