Aa

Aa

Поводом Дана рудара Ђорђевић посетио „Рудник“

Поводом Дана рудара Ђорђевић посетио „Рудник“

Поводом Дана рудара Ђорђевић посетио „Рудник“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић уручио је награде најбољим рударима приликом посете руднику и флотацији "Рудник" поводом Дана рудара. 

 

„Честитам рударима њихов дан и желим им срећу. Циљ којим ће ресор којим руководим и  Влада Републике Србије тежити и у будуће је  унапређење положаја рудара“, објаснио је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да су безбедност и здравље на раду на највишем нивоу и да је положај рудара данас знатно бољи у односу на ранији период. 

 

„Желимо да у будућности унапредимо положај рудара, да њихове плате расту, као и плате свих радника у Србији, а то ћемо оставарити спровођењем плана „Србија 20-25“, који је представио наш председник Александар Вучић, а којим је предвиђено да просечна плата у нашој земљи буде 900 евра“, рекао је Ђорђевић. 

 

Како је навео министар веома је важно бринути и о безбедности рудара.  

 

„Очекујемо од руководиоца да се придржавају Закона о здрављу и безбедности на раду, у циљу спречавања повреда на раду и заштите рудара“, објаснио је Ђорђевић.

 

Поред министра Ђорђевића, посети је присуствовала делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић и в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула.

 

Дан рудара је установљен у знак сећања на 6. август 1903. године када је у Сењском руднику, првој и најстаријој јами у земљи, који је данас у саставу „Рембаса”, почео штрајк због лошег положаја рудара. Штрајкачи су се тада изборили за бољи положај и скраћење радног времена.