Aa

Aa

Повећане уплате доприноса за 2,4 одсто и број запослених

Повећане уплате доприноса за 2,4 одсто и број запослених

Читај ми

КРАЉЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је ове године закључно са 11. мајем у односу на прошлу годину остварено повећање уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) од 2,4 одсто што је три милијарде динара више од плана.

"То говори да се привреда попоравља и да је више запослених у односу на исти период прошле године", рекао је Вулин након обиласка филијале Фонда ПИО у Краљеву.

Према његовим речима, то је повећање од читавих пет милијарди односно четири одсто.

Вулин је истакао да је М4 образац још један од необоривих аргумената за оздрављење привреде, напомињући да, закључно са 11. мајем, може да је каже да је 144.000 послодаваца пријавило М4 образац.

Он је истакао да су прошле године у ово време имали 30.000 пријављених, а на крају године 120.000.

"Ако привреда буде наставила да се опоравља овим темпом, можемо рећи да ћемо имати много боље резултате када су у питању доприноси за ПИО, што јасно показује колико се више људи запослило", навео је министар.

Он је као пример навео да је 2014. године када је Александар Вучић постао председник Владе и започео економске реформе, за пензије је из дотација државе издвојено више од 41 одсто, а данас је предвиђено 37,19 одсто.

Према неговим речима, ако се настави овим темпом на крају године ћемо имати резултат од 35 одсто.

"У том случају моћи ћемо да кажемо да имамо најбоље резултате икада", рекао је Вулин додајући да је у 2012. и 2008. проценат дотације био 48 одсто.

Сви они који су говорили да није било повећања запослења, да је то маркетиншка прича, могу сада да провере јер оно што се не може слагати је количина новца која се улаже у ПИО фонд, количина доприноса која се уплати у ПИО и количина новца коју држава не мора да уплати за пензије зато што смо их сами зарадили", нагласио је он.

Директорка Републичког Фонда ПИО Драгана Калиновић рекла је да је око 100.000 инвалидских пензија предвиђено за поновну ревизију од чега је 50.000 корисника већ прошло прегледано.

Поред изласка на место боравишта корисника, сви они су за функционалну дијагностику дошли у Београд на преглед.

"Око 5.000 инвалидских пензија је укинуто и око 100 милиона динара је уштеда за буџет", рекла Калиновић.