Aa

Aa

Потребно изједначити домаће и стране инвеститоре

Потребно изједначити домаће и стране инвеститоре

Читај ми

НОВИ САД- У Србији би требало изједначити домаће и стране инвеститоре и помагати им на исти начин како би се унапредили производња и запошљавање посебно младих, изјавио је данас у Новом Саду министер за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем посетио Индустрију меса "Неопланта" поводом спровођења пројекта чији је циљ повећавање могућности за запошљавање младих и стварање услова за останак и рад у земљи.

После разгледања погона и разговора са руководством "Неопланте", Вулин је рекао да је та компанија, у саставу "Нелт" групе, један од добрих примера који показују "да у Србији итекако може добро да се ради", да се запошљавају домаћи радници, а да се буде конкурентан на светском тржишту.

"Држава мора да одреди своју политику када су у питању домаћи инвеститори", рекао је Вулин новинарима напомињући да он лично верује у то да је потребно изједначити домаћег и страног инвеститора јер, како је рекао, не разуме "зашто би новац имао боју".

"Уколико наш човек улаже, зашто му не бисмо помогли као што ћемо помоћи неком из иностранства", казао је министар Вулин поручивши да се на томе треба и може радити, ради боље будућности земље.

Он је задовољан што ће "Неопланта" наставити да инвестира у производњу и развој, а тиме и у запошљавање, пре свега младих и стручних кадрова.

Вулин је подсетио да је, према евиденцији Националне службе за запошљавање, у Србији од укупног броја незапослених 28 одсто младих, као и да је, према образовној структури, 48 процената незапослених са средњом стручном спремом, а свега шест до осам одсто са завршеним факултетом.

Министар Удовичић је указао на проблем да се млади слабије опредељују за производна занимања, која су дефицитарна и с којима је много лакше наћи посао.

"Неопходна је шира друштвена акција како бисмо то стање променили и одговарајућим променама у образовању и шире обезбедили кадрове потребне пре свега компанијама које послују у Србији", рекао је он.

Удовичић је истакао да је "Неопланта" део групације "Нелт" која се прошле године одговарајућом конвенцијом обавезала да ће наредне три године запошљавати младе кадрове.

Он је посебно истакао значај запошљавања у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, јер 17 одсто бруто домаћег производа чине баш те две гране и похвалио планове "Неопланте" за изградњу нових фарми, ради повећања производње, извоза, а тиме и запошљавања.