Aa

Aa

Потребна интеграција здравствене и социјалне заштите

Потребна интеграција здравствене и социјалне заштите

Читај ми

БЕОГРАД - Интеграција система здравствене и социјалне заштите, односно сарадња домова здравља и центара за социјални рад, је најбољи начин за пуно остваривање права здравствене и социјалне заштите, изјавио је данас државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

"Корисници социјалне заштите углавном су и корисници здравствене заштите, поготово старије особе, и зато је систем интеграција два система добра ствар", рекао је Иванишевић на отварању конференције посвећене "Смарт царе" пројекту Европске уније, који повезује социјалну и здравствену заштиту.

Како је рекао, на локалу има пробема у сарадњи центара за социјални рад и домова здравља па би интеграција тих институција омогућила свима да брже и боље остваре здравствену заштиту.

Иванишевић је најавио и измене Закона о социјалној заштити, на којима се, како је рекао, већ ради.

"Желимо да иновирамо закон и да изменимо ствари за које смо утврдили да не фуинкционишу. Вероватно ће уместо упута за коришћење социјалне заштите бити уведено решејне Центра за социјални рад, а биће и боље дефинисани услове који се тичу управљања у установама социјалне заштите", прецизирао је Иванишевић.

Циљ "Smart care" пројекта је развој нових информатичких сервиса који ће омогућити повезивање и размену информација између домова здравља, центара за социјални рад и самих примаоца неге - корисника, или чланова њихове уже породице.

У том пројекту од 2013. године, уз још девет пилот-локација из читаве Европе, учествује и Центар за социјални рад Краљево.