Aa

Aa

Потписан споразум за реализацију пројекта у области образовања и запошљавања Рома

Потписан споразум за реализацију пројекта у области образовања и запошљавања Рома

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде Рома, др Ненад Иванишевић, потписао је данас у име ресорног министарства Споразум о сарадњи за реализовање пројекта ,,Унапређивање могућности за интеграцију и образовање Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграција повратника“ са Ромским образовним фондом из Будимпеште и Националном службом за запошљавање.


Иванишевић је рекао да је потписани споразум веома значајан за припаднике ромске националности јер ће повећати број образованих и запошљивих лица те националне мањине и омогућити им да изађу из зачараног круга сиромаштва. Споразум ће, како је навео, допринети остваривању мера предвиђених у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији Републике Србије.
Менаџер пројекта, Наташа Кочић Ракочевић, истакла је да је наша земља увек била партнер унапређивању образовања Рома и да је споразум прилика да се успешна сарадња прошири и на област запошљавања.
Директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић, изнео је податак да је на евиденцији НСЗ 26 хиљада припадника ромске националности и да су они у највећем броју ниско квалификовани. Стога је Мартиновић такође истакао значај реализовања пројекта који ће унапредити могућности за њихово запошљавање.
Пројекат ,,Унапређивање могућности за интеграцију и образовање Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграција повратника“ подржава Влада Савезне Републике Немачке и вредан је више од 2,3 милиона евра.