Aa

Aa

Потписан споразум о социјалној сигурности између Србије и Румуније

Потписан споразум о социјалној сигурности између Србије и Румуније

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потписао је данас са румунским колегом Драгошем Писларуом Споразум о социјалној сигурности између Србије и Румуније, који осигурава живот наших грађана у Румунији, односно грађана Румуније у Србији.

"Ово је данас за социјалну заштиту у Србији важан дан. Са једном великом и важном земљом ЕУ потписали смо споразум којим се нашим радницима омогућавају сва права која имају и њихови радници на територији Румуније, а са друге стране, ми показујемо да смо земља у коју вреди доћи, где вреди радити и бити у потпуности заштићен", рекао је Вулин.

Он је истакао је да тај споразум у потпуности осигурава живот наших грађана у Румунији, односно грађана Румуније у Србији, од осигурања, пензијског осигурања, породиљске надокнаде, дечјег додатка,... и да је заменио договор који је Србија имала још од давних '70 година, када ни изблиза није постојао споразум ове ширине.

"Све оно што имају наши грађани, имаће румунски грађани који раде овде. Све то ће имати и српски грађани који живе и раде у Румунији. Можемо са задовољством да кажемо да смо постигли споразум који у потпуности штити квалитет живота сваког нашег радника у Румунији и сваког румунског радника у Србији", рекао је министар.

Он очекује да ће између две земље бити више запошљавања него што је до сада било, као и да су отворени гранични прелази који омогућавају да људи брже и лакше комуницирају између себе, те да политичка спремност две земље свакако постоји.

Вулин је додао да је споразум потписан уочи важног сусрета између премијера две земље који ће се одиграти врло скоро у Темишвару, а на овај начин, сматра министар, показује се колика је блискост наших земаља и “колико смо спремни да помогнемо једни другима, чувајући права наших грађана када раде у другој земљи”.

Вулин се захвалио румунском колеги на личном напору и ентузијазму да до споразума дође, нарочито, како је рекао јер су у Румунији избори.

“Само да знате, у Румунији су тренутно избори. А када у изборима имате времена да одете у другу земљу и нешто урадите, онда то показује колико вам је стало и до те земље и до онога што сте са њом радили”, рекао је Вулин, који се такође захвалио Румунији на њеној принципијелној позицији када је у питању Косово и Метохија.

Министар рада, социјалне заштите и старих Румуније Драгош Пислару рекао је да је да се ради о отварању билатералне сарадње која је од великог знацаја за наше две земље и да ће Споразум о социјалној сигурности обема земљама и грађанима пре свега помоћи да остваре своја права и да их остварују на једноставнији и лакши начин.

“Ово је одраз наше дугогодишње добре сарадње и великог пријатељства између наше све земље. Наша сарадња увек је заиста била на завидном нивоу и истичем да ће Румунија увек остати пријатељ Србије и увек ће подржавати Србију, поготово када Србије иде ка приступању ЕУ. Све што је у нашој моћи учинићемо да олакшамо Србији њен пут. А овим ћемо помоћи нашим грађанима да остваре своја права”, рекао је Пислару.