Aa

Aa

Потписан споразум између фондова ПИО

Потписан споразум између фондова ПИО

Читај ми

Директори фондова ПИО Републике Српске Младен Милић и Србије Драгана Калиновић потписали су Споразум о електронској размени података у области пензијско-инвалидског осигурања, који ће омогућити ефикаснији рад и уштеде.


Милић је после потписивања у Бањалуци рекао новинарима да ће Споразум на почетку обухватити размену података о изводима из матичне књиге умрлих, а биће проширен на размену података о евидентирању оствареног радног стажа.
Он је навео податак да Република Српска за око 18.500 корисника пензије у Србији исплаћује око 2,2 милиона евра на месечном нивоу.
"До сада нисмо имали контролу над тиме кад неки наш корисник у Србији умре већ смо наставили исплату пензије све до краја календарске године до достављања потврде о животу. На томе смо губили велика средства", каже Милић.
Калиновићева је навела податак да Фонд ПИО Србије исплаћује пензије за око 11.000 корисника у Републици Српској.
Она је указала на добру сарадњу два фонда која ће сада бити још више унапређена, захваљујући споразуму и најавила одређене заједничке активности као што је "Дан отворених врата".
Потписивању Споразума присуствовали су министар рада и борачко-инвладиске заштите Републике Српске Миленко Савановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Министар рада и борачко-инвладиске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је данас потписани споразум између фондова пензијско-инвалидског осигурања Српске и Србије у интересу становника са обје стране Дрине.
Савановић је са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александром Вулином присуствовао данас у Бањалуци потписивању Споразума о електронској размени података у области пензијско-инвалидског осигурања.
Он је рекао новинарима да ће овај документ убрзати размену података, уштеду времена и новца, те имати утицаја на убрзавање и побољшавање рада оба фонда.
Савановић, који је синоћ разговарао са делегацијом Србије, каже да је тражио информације о реформским процесима које води Србија, јер и Српску то чека.
"То показује да смо ми један братски народ који ће све више сарађивати и користити међусобна искуства", оценио је Савановић.
Он је појаснио да ће се кориштењем специјалних и паралелних веза сва искуства Србије пренети и у Републику Српску.
Министар Србије за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да ће данас потписани Споразум омогућити корисницима Српске и Србије да брже остварују своја права.
Он је нагласио да ће један од приоритета Владе Србије бити стална брига према Републици Српској и да ће сваки њен успех уједно бити и успех Србије.

РС ће увек имати посебно место

Влада Србије подржава спровођење Дејтонског споразума, апсолутно признаје целовитност и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али ће Република Српска увек имати посебно место и у политици и срцу Србије, каже Александар Вулин.
Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин је у Бањалуци рекао да ће брига према Републици Српској увек бити један од приоритета Владе Србије.
"Како буду живели људи у РС, тако ће живети и људи у Србији. Ми то тако доживљавамо", рекао је Вулин наводећи да је сваки успех РС успех и Србије, као и сваки неуспех и брига.

"Наши односи не могу да се изразе једним папиром, једним или хиљаду споразума", рекао је Вулин, али и нагласио да потписивање овог документа у пракси значи решавање животних проблема корисника оба фонда, те да очекује да ће се и у другим областима наставити таква сарадња.

Вулин је навео да ће примена овог споразума омогућити размену података, осигурати значајне материјалне уштеде, али и повећати ефикасност рада фондова.

"Ово је споразум који регулише живот, јер ће корисници из РС и Србије имати бољу евиденцију и брже ће остваривати своја права", рекао је Вулин.

То је, истакао је, начин како Србија види сарадњу са РС - кроз решавање конкретних животних проблема грађана.