Потписан Протокол о сарадњи између ресорних министарстава Србије и Словачке

Потписан Протокол о сарадњи између ресорних министарстава Србије и Словачке

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је Словачку Републику где је са министром рада, социјалних питања и породице Јаном Рихтером потписао Протокол о сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Министарства рада, социјалних питања и породице Словачке Републике, у области рада и запошљавања.

Током састанка министри су разговарали о бројним темама, а договорени су и додатни видови сарадње двеју земаља.

Ђорђевић је рекао да је сарадња земаља у региону у области спречавања рада на црно од великог значаја, јер за циљ има обезбеђивање пуне заштите грађана на раду у иностранству, уз истовремено поштовање важећих прописа обе државе.

„У заједничком је интересу да се додатно ојача сарадња двеју Влада, као и министарстава у овој области, посебно у борби против нелегалног рада, као и у бољем протоку информација у циљу спречавања рада на црно и рада нелегалних агенција“, истакао је министар.

Према речима министра, надлежне службе министарства су појачале контролу лиценцираних агенција, а и интензивно сарађују са осталим институцијама надлежним за контролу субјеката који обављају послове запошљавања без дозволе за рад.

„Ово министарство наставља да предузима све неопходне мере из своје надлежности у циљу спречавања нелегалног запошљавања српских грађана у иностранству, тако да су од почетка ове године одузете две дозволе за рад агенцијама које су запошљавале у Словачкој Републици, док с друге стране, пет привредних субјеката није добило дозволу, јер су обављали послове запошљавања без дозволе“, рекао је министар Ђорђевић.

Протокол о сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Министарства рада, социјалних питања и породице Словачке Републике, у области рада и запошљавања регулисаће, између осталог и борбу против рада на црно, имајући у виду чињеницу да велики број држављана Републике Србије одлази на привремени рад у Словачку Републику.

„Желимо да унапредимо досадашње добре билатералне односе између Републике Србије и Словачке Републике у свим областима, а нарочито у области рада и запошљавања и закључивање Протокола о сарадњи између наша два министарства, који представља значајан корак ка достизању заједничког циља, а то је да се обезбеде гаранције за заштиту грађана на раду у иностранству и сузбије рад на црно“, нагласио је Ђорђевић.

Овакав начин билатералне сарадње је најбржи вид обезбеђивања гаранције за заштиту грађана на раду у иностранству и чланова њихових породица, нарочито имајући у виду да за његово ступање на снагу није потребно спровести поступак ратификације, који поступак је сложен и додатно би одлагао решавање актуелних питања.