Aa

Aa

Потписан Меморандум о разумевању између Србије и Кине

Потписан Меморандум о разумевању између Србије и Кине

Читај ми

Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Министарства за борачка питања Народне Републике Кине потписали су данас ресорни министри Зоран Ђорђевић и Сун Шаоченг у Палати Србија у Београду.

 

Министар Ђорђевић истакао је да ће потписивање овог Меморандума допринети унапређивању сарадње у области борачких питања која је веома битна за обе државе и додао да се ускоро очекује и доношење новог Закона о борачким правима како би ветерани и у Србији и у Кини имали највећа могућа права.

 

„Када је било најтеже, они су стали у борбене редове и бранили свој народ и своју земљу, а оно што држава најмање може да учини за њих јесте да покаже бригу обезбеђујући им услове за живот на највишем могућем нивоу, јер однос према њима представља однос државе према свим својим грађанима“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио да су Србија и Кина пријатељске земље, које имају сличну историју и које су увек биле једна уз другу и пруж

 

але међусобну подршку када је било најтеже. Како каже, остварена је одлична сарадња две земље у области трговине и економије, али жеља је да се она прошири и у другим сферама.  

 

„Пријатељство Србије и Кине које негују председници Александар Вучић и Си Ђипинг морамо сви заједно да проширујемо и чувамо. Србија ће Кини увек пружати подршку и никада неће заборавити подршку коју је добијала од ове земље, поготово у току НАТО агресије 1999. године на Србију, у којој су страдала три кинеска новинара“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар за борачка питања Народне Републике Кине Сун Шаоченг истакао је да је овај Меморандум о сарадњи први документ потписан са другим земљама од када је формирано ово министарство и представља нову страницу у постојећим одличним односима Србије и Кине.

 

„Верујем да ћемо након постигнутих договора са данашњег састанка и потписаног Меморандума унапредити услове живота за наше ветеране.  Захвални смо Србији на великој помоћи коју нам је пружила, поготово приликом великих природних катастрофа које су задесиле нашу земљу. Настојаћемо да и у наредном периоду негујемо наше пријатељске односе како би били на највишем могућем нивоу“, рекао је Шаоченг.