Aa

Aa

Потенцијал и изазови учешћа дијаспоре у економском развоју Републике Србије

Потенцијал и изазови учешћа дијаспоре у економском развоју Републике Србије

Потенцијал и изазови учешћа дијаспоре у економском развоју Републике Србије

Читај ми

У оквиру трећег мулти-актерског дијалога “Значај укључивања дијаспоре у економски развој Србије”, одржаног у Београду, представници релевантних институција разговарали су о управљању и развоју политика у области економских миграција, сарадњи и систему координације са дијаспором, изазовима и потенцијалима у учешћу дијаспоре у економском развоју Србије, као и о видљивости подстицајних програма и субвенција.

 

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Мирко Јанић напоменуо је да је циљ трећег мулти-актерског дијалога додатно промовисање и унапређење разумевања новоусвојених јавних докумената у области економских миграција. 

 

„Акциони план је донет у циљу реализације општих и посебних циљева утврђених Стратегијом о економским миграцијама Републике Србије. Сарадња у области економских миграција је од кључног значаја за постизање бољег привредног и друштвеног амбијента, којим ће се успорити одлазак радно способног становништва, ојачати везе са дијаспором, подстакнути повратак и циркуларне миграције, али и привући страни држављани различитих образовних профила, чему глобални пројекат „Миграције и дијаспора“ доприноси“, рекао је Јанић.

 

Акциони план за спровођење Стратегије о економским миграцијама предвиђа активности директно усмерене на учешће дијаспоре у економском развоју Србије, са посебним нагласком на локални развој. 

 

Пројектна менаџерка ГИЗ-а Јована Стаменковић истакла је важност усвајања стратешког оквира, чиме су се стекли услови да се о учешћу дијаспоре и значају њеног укључивања у економски и друштвени развој Србије интензивније дискутује.

 

Трећи мулти-актерски дијалог је организован у оквиру глобалног програма „Миграције и дијаспора“. Програм је подржан од стране немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а у Србији га спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националном службом за запошљавање и Kомесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије. 

 

Претходна два мулти-актерска дијалога, као део активности у оквиру Стратегије о економским миграцијама Републике Србије за период 2021 - 2027, и Акционог плана за имплементацију Стратегије,  за период 2021 - 2023 били су посвећени праћењу и унапређењу квалитета података о спољним миграцијама и скретању пажње на значај квалитативних истраживања и процеса планирања и спровођења различитих модела циркуларних и повратних миграција. 

 

На трећем мулти - актерском дијалогу учествовали су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, Министарства привреде, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Републичког завода за статистику, Kомесаријата за избеглице и миграције, Националне служба за запошљавање, Привредне коморе Србије, као и представници локалних самоуправа, организација цивилног друштва, академских заједница, затим припадници дијаспоре и организација из дијаспоре, као и других међународних организација.