Aa

Aa

Постављена тактилна табла на светосавском платоу

Постављена тактилна табла на светосавском платоу

Читај ми

БЕОГРАД - На светосавском платоу постављена је и освештана тактилна табла на којој је рељефно приказан Храм Светог Саве и околни објекти, која ће омогућити слепим и слабовидим особама да добију слуку о тој грађевини, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је да ће се са постављањем таквих табли наставити и у будућности.

Вулин је рекао да му је задовољство што је један важан објекат у Београду учињен доступним и онима који не могу да га виде.

"Савез слепих и слабовидих може да каже да је направио нешто што припада заиста њима, нешто што ће остати иза свих нас и што ће омогућити нашим гостима који долазе, а слепи су или слабовиди да виде лепоту којом се сви поносимо", рекао је Вулин.

Оцењујући да онима који могу да се служе свим својим чулима једноставно није јасно колико је постављање тактилне табле велика ствар, Вулин је истакао да ће слепи и слабовиди сада по први пут моћи да представе себи како изгледа Храм Светог Саве.

"Министарство хоће и ради на томе да у свакодневном животу особе са инвалидитетом могу да учествују у животу, да наш свет и њихов свет буду један, да се не разликујемо, да осетимо исто задовољство, срећу, радост, тугу", рекао је Вулин, додајући да као људска биће не можемо и не смемо да се разликујемо.

Он је истакао да ће министарство наставити да ради на доступности свега што постоји у граду и земљи - од филијала ПИО фонда, МУП-ових станица, до историје, културе, цркава, традиције.

"Не можете особе са инвалидитетом мерити по ономе што не могу, већ по ономе што могу, а на овај начин могу још једну ствар - да кажу да су видели Храм Светог Саве", рекао је Вулин додајући да ће се са постављањем табли наставити, а да ће оне осим у Београду бити постављане на територији целе Србије.

Директор Туристичке организације Београд Миодраг Поповић је обијаснио да је постављањем табле Београд постао доступан.

"Туристичка организација Београда има велики интерес и жељу да све оно што је туристичка атракција у граду, што су места од значаја за културу и историју, учини доступним свима. Зато смо се и ангажовали и ангажоваћемо се на сваком оваквом пројекту", рекао је Поповић.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић поручио је да су слепи и слабовиди поштоваоци своје историје, културе, традиције, вере и да је зато прва тактилна табла постављена на платоу нашег највећег светилишта.

Према његовим речима, та табла је резултат напора који чини Савез како би се слепима и слабовидима у Србији омогућила што лакша приступачност животу.

"Упркос свим турбуленцијама у Србији инвалидима није умањено ниједно право и то треба да се зна и запамти. Србија је водећа земља у окрежењу када су у питању права инвалида", рекао је Стошић наводећи да ће следећа тактилна табла бити постављена поред музеја "21. октобар" у Крагујевцу на којој ће бити представљен Спомен парк "Шумарице".

Таблу на којој су приказани и околни објекти на платоу испред Храма, а на којој су на Брајевом писму исписане основне информације о објектима, освештао је заменик старешине Храма Светог Саве Миодраг Поповић.

Министарство је на Годишњем конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом, у износу од 663.500 динара подржало пројекат Савеза слепих Србије "Доступност споменика културе слепима и слабовидима - израда тактилне мапе Храма Светог Саве".