Aa

Aa

Послодавци лакше до Националне службе запошљавања

Послодавци лакше до Националне службе запошљавања

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изнео је данас план који предвиђа да ове године 820 људи прође обуке за познатог послодавца у оквиру мера активне политике запошљавања и најавио да ће наредне године послодавци још лакше сарађивати са Националном службом за запошљавање.

Вулин је са директором НСЗ Зораном Мартиновићем и директором "Džonson elektriku" Сашом Младеновићем у Нишу, уручио 29 уговора полазницима обуке за познатог послодавца у тој фабрици.

Обуку у "Džonson elektriku" ће проћи укупно 85 људи.

"Нама на тржишту рада недостају прецизна знања и вештине које послодавци данас траже. НСЗ је одличан начин и метод да одговоримо на потребе послодаваца", рекао је Вулин новинарима у Нишу након доделе уговора.

Он је истакао да послодавцима није потребно опште знање, већ тачно, уско специјализовано знање.

Наводећи да је 85 људи добило прилику да научи нешто ново, да се запосли и самим тим промени своју судбину на боље, захваљујући "Дзонсон електрику", Вулин је рекао да је из те конкретне мере опредељено овогодишњим буџетом простор за 820 људи.

"Надамо се да ћемо то испунити, а идуће године смо предвидели повећање на 1.000 особа од којих послодавци сутра могу да траже специфичне обуке", рекао је Вулин.

Он је навео да ће се из пројекта ИПА 2013 добити средства за још 1.000 таквих обука.

Наводећи да то није једина мера, Вулин је истакао да слична пракса једна од врло важних мера која се односи на људе који имају неко знање, али им је потребно да то знање примене и да га први пут осете у пракси.

Тако је, према његовим речима, ове године 4.095 људи завршило стручну праксу и на тај начин пронашло себи посао.

"Наставићемо да улажемо у Националну службу за запошљавање, односно, улажемо у актвине мере које могу да омогуће људима да нађу посао. Сваке године влада одвоји више новца за активне мере запошљавања него што се радило протеклих година", рекао је Вулин.

Он је рекао да ће се трудити, а то је предвиђено и новим акционим планом о запошљавању да се, колико је могуће, олакша обавеза послодавцу да се лакше опредељују и долазе у НСЗ и користе подстицаје.

Како је рекао, идуће године ће бити још лакше доћи у НСЗ и наћи простор за запошљавање новог радника.

На питање о запошљавању уз партијску књижицу, а не уз квалификације и диплому, Вулин је рекао да су деценије показале да је то тако, али да је актуелна влада прва која је себи везала руке и увела забрану запошљавања.

Мартиновић је рекао да је велико задовољство сарађивати са компанијом која у 23 земље запошљава око 26.000 људи, наводећи да ће "Дзонсон електрик" у Нишу и Србији имати више од 1.000 запослених.

У овој години ће укључити 85 особа директно у програм обуке, а наредне године очекује се још већи број људи.

Он је навео да је за Србију добро да су позитивни трендови на тржишту рада који су почети у другој половини 2014. године, а који су настављени и током целе ове године.

"Кад направимо пресек броја незапослених на евиденцији НСЗ, то је 2,7 одсто мање него за исти период прошле године, али тај податак не би био примењив да нема и већег запошљавања, што је негде око 6,1 одсто", рекао је Мартиновић.