Aa

Aa

Порука грађанима из осетљивих категорија нашег друштва - НИСТЕ САМИ

Порука грађанима из осетљивих категорија нашег друштва - НИСТЕ САМИ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на конференцији поводом пројекта „Нисте сами“, који је покренут у циљу подизања свести у друштву о важности  превазилажења предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је дужност и обавеза Министарства, али и целог друштва да одговорно приступи решавању проблема са којима се суочавају грађани из осетљивих група, који се често због свог стања, осећају усамљено и напуштено.

 

„Морамо се свакодневно осврнути око себе и препознати наше суграђане које припадају некој од осетљивих категорија нашег друштва и покажемо им да су саставни део наше заједнице, укључимо их у све активности и пружимо им једнаке могућности да се сходно својим способностима укључе у заједницу којој припадају. Такође, веома је битно и да се код грађана, родитеља и деце, развије свест да прихватањем особа са посебним потребама препознају првенствено себе као одговорне грађане заједнице и да исказивањем љубави и пажње допринесу развоју емпатије неопходне за напредак цивилизованог друштва“, поручио је министар.

 

Ђорђевић је истакао да ће Министарство увек пружати подршку пројектима који се односе на побољшање услова живота особа са инвалидитетом и позвао све да посете сајам Министарства, који се одржава од 21. до 28. октобра под слоганом „Једнаки“, где ће моћи да виде рукотворине наших најстаријих грађана, деце и особа са инвалидитетом, као и да се упознају са радом Министарства.

 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да је за изградњу толерантнијег друштва неопходно да се развија свест да они који се разликују нису мање вредни.

 

“Уколико као друштво желимо суштински да се бавимо унапређењем менталног здравља младих, неопходно је да им пошаљемо поруку, кроз систем образовања, медије и све оне канале комуникације који су им блиски, да су проблеми менталног здравља саставни део људског функционисања и да нема ничега срамотног у тешкоћама које су у вези са менталним здрављем”, навела је Гојковић и додала да је изузетно важно да се млади охрабре да потраже стручну помоћ када се суоче са осећајем да у себи имају проблем који их тишти.

 

Поручила је да разговор са стручним лицем не треба да представља никакав баук и да у 21. веку не би смело да се разликује од одласка код било ког другог лекара.

 

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да није срамота тражити помоћ стручних лица уколико било ко примети да има менталних проблема, већ да то треба учинити што пре.

 

„Особе са менталним проблемима често су дивне особе, наша деца и деца наших пријатеља, базично добри људи, којима не само медицина него и читаво друштво може помоћи“,  рекла је Дејановић додајући да је у пракси супротно и да се догађа да се таквих особа често одричу и они најближи сродници, што морамо сви заједно да искоренимо.

 

Пројекат “Нисте сами” се спроводи под покровитељством председнице Народне Скупштине, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Уницефа-а.

 

Конференцији су присуствовали и амбасадорка Израела Алона Фишер Кам, заменик директора УНИЦЕФ-а Северине Леонарди и председник „Color Press Group“ Роберт Чобан, као и представници компанија које су подржале овај пројекат.