Aa

Aa

Породиљска накнада и женама власницама газдинства

Породиљска накнада и женама власницама газдинства

Читај ми

ЗРЕЊАНИН - Новим законом о финансијској подршци породица са децом први пут ће бити предвиђена могућност да жена власник газдинства на селу има породиљску накнаду као што имају и друге жене, најавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на Сајму стваралаштва сеошких жена у Војводини.

"То је велики искорак и нешто што ће, надамо се, променити не само квалитет живота жене на селу већ и однос према женама на селу", рекао је Вулин додајући да се нада да ће закон ући у јавну расправу до краја године.

Наводећи да ће идуће године закон сигурно проћи кроз јавну расправу и да ће бити усвојен у Парламенту, Вулин је подсетио да су међу власницима пољопривредних газдинстава 17 одсто жене.

"Ово је јасна порука. Нека жена буде власник газдинства и од државе ће добити породиљску надокнаду. Хајде да мењамо ствари", рекао је Вулин додајући да заједницком акцијом можемо да учинимо да и живот на селу буде бољи, а "у мери у којој живот на селу буде бољи биће боље и сваком грађанину".

Како каже, положај жена на селу нешто је о чему држава мора да води рачуна, јер село је сачувало Србију, а "ако је неко сачувао село, онда је то управо жена".

Приметио је, међутим, да жене на селу не могу да се похвале да имају исти приступ здравственој заштити, пензионом осигурању, културним догађајима, а то је, тврди, нешто на чему држава мора да ради.

"Положај жена на селу је веома специфичан, она је и мајка и радник, суоцена је са свим економским проблемима а врло често и са предрасудама, зато Министарство рада предлаже нови закон о финансијкој подршци породицама са децом, где би први пут била предвиђена могућност да жена власник газдинства на селу има породиљску надокнаду као што имају и друге жене".

Иначе, на Сајму стваралаштва у Зрењанину, према речима директорке Покрајинског завода за равнопправност полова Дијане Милојевић, учествовало је више од 215 удружења жена из Војводине, а било је готово 2000 учесница.

Она је истакла да је овогодишња презентација потенцијала и стваралаштва сеоских жена, која се традиционално организује поводом Међународног дана жена на селу, била подељена у четири тематске целине - рукотворине, сувенитри, традиционални колачи и органска храна.

Министар Вулин је на Сајму стваралаштва учествовао у жирију и уручио награде најбољима у спремању славског колача.