Aa

Aa

Поносни смо на резултате које смо постигли

Поносни смо на резултате које смо постигли

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан председништва Српске напредне странке Зоран Ђорђевић, поводом Међународног празника рада изјавио је да су грађани Републике Србије направили праве политичке изборе захваљујући којима данас можемо да будемо поносни на резултате које смо постигли:

 

Просечна плата у Србији сада износи 462 евра, за разлику од 2012. године када је на власти био Драган Ђилас, а просечна плата била 345 евра. Прошлост у којој је групи појединаца битно било једино како на већ од радника узетих  500 милиона евра, да додају још који, је данас само ружна прошлост. Иронија је данас Драган Ђас који ни “Р“ од рада није видео, прича о правима и о малој плати. Он за време чије власти смо затварали радна места, задуживали се и бојали како ћемо прегурати месец, има храбрости да прича о инвестицијама и јефтиној радној снази. Он у чије се време мерило на дневном нивоу затварање радних места и када је број инвеститора био статистичка грешка, прича о радничким правима.

 

Права истина је да незапосленост  никада није била нижа и износи 11,9 одсто за разлику од 2012. године када је била чак 26 одсто. У Србији је отворено 180 нових фабрика. У првом кварталу ове године запослених је 2.147.948 људи што је за 2,7 одсто више него у истом период претходне године. Поређења ради укупан број формално запослених у 2012. години износио је 1.727.048.

 

Економска нестабилност, промене курса, нестабилност државе на свим пољима која је била одлика 2012. године и година пре, сада је прошлост која се неће поновити али која се не сме заборавити.

 

Такозвани “рад на црно” који је био једини облик препознатљивог рада у неким ранијим временима, успели смо да сведемо на минимум, да охрабримо раднике и грађане да се боре за боље услове и не пристају да под лажним обећањима трпе кршење њихових права и лишавање онога што им је законом загарантовано.

 

У  2018.години,  инспектори рада су  извршили за 31 одсто  више надзора него у 2017.години, а  при томе су затекли на раду ''на црно'' за 24 одсто мање лица  него у 2017.години, што указује на то да послодавци у већој мери поштују законске одредбе које се односе на закључивање уговора о раду и пријављивање запослених на обавезно социјално осигурање, него  што је то био случај у ранијем периоду. Инспекторат за рад наставиће и у наредном периоду да врши појачане инспекцијске надзоре како бисмо у потпуности искоренили рад „на црно“ који представља рецидив прошлости, као што смо успели да оне који су ову земљу у ранијем периоду завили у црно, сведемо на нужно зло, а Србију учинимо бољим местом за живот и рад.    

 

Чињеницу да је радник у фокусу ове Владе потврђује и то што је  2019. проглашена Годином безбедности и здравља на раду, управо ради подизања свести о важности коришћења заштитне опреме и поштовању прописа из области рада.

 

У наредном периоду у плану је доношење низа закона - Закона о агенцијском запошљавању, Закона о социјалном предузетништву, Закона о безбедности и здрављу на раду, Закона о осигурању о случају повреда на раду, Закона о Изменама и допунама Закона о раду који је у плану 2021. године, који ће суштински унапредити положај наших радника.

 

Затварање радних места, страх од неизвесности новог дана, борба за парче хлеба и то на црно, само су део период у коме је владао Драга Ђилас а који се неће поновити. Лаж и манипулација којом се Ђилас служи, када говори о ситуацији у Србији сада, само је доказ о његовом ниском мишљењу о грађанима наше земље.

 

Чињенице су ту да покажу да је оно што наш председник Александар Вучић говори истинито, да ова влада заиста брине о свим грађанима, да Србија није више нестабилно тле већ сигуран партнер не само њених грађана већ и других земаља у свету. Наставићемо да се боримо за нашу Србију, да привлачимо инвеститоре, да задржимо младе и вратимо оне који су отишли, увек говорећи истину, јер волимо нашу земљу и наш народ.