Aa

Aa

Положени венци на споменик Арчибалда Рајса

Положени венци на споменик Арчибалда Рајса

Читај ми

БЕОГРАД - У Топчидерском парку данас су положени венци на споменик истакнутог швајцарског криминолога и добровољца српске војске у Првом светском рату Арчибалда Рајса, поводом 86. годишњице од његове смрти.

Венце су положили представници Владе Републике Србије, Војске Србије, Амбасаде Швајцарске у Београду и удружења грађана која негују сећање на Први светски рат.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Драган Поповић рекао је том приликом да је свет, захваљујући Рајсу и његовом раду, могао да се упозна са незамисливим злочинима аустрогарске, немачке и бугарске војске.

"Знао је Рајс да ће једног дана оно што је остало иза њега бити прочитано, да ћемо анализирати оно што је писао о врлинама и манама српског народа, али и да ће нам помоћи да схватимо и ко смо и шта смо и оно што је најважније - какви смо били, како би могли бити бољи", рекао је Поповић.

Напоменуо је да је Рајс волео Србију и да је допринео да истина о злочинима над српским народом буде објављена у целом свету.Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић поздравио је одлуку надлежног министраства да се ова годишњица уврсти у државни програм обележавања сећања на Први светски рат.

"Данашњи дан је повод да се сетимо свега што је доктор Рајс урадио за наш народ и државу. Подсетићу да је он 1914. године дошао у Србију на позив наше Владе, како би као независни и признати експерт у међународним круговима дао своје мишљење о злочинима које је починила Аустро-угарска војска на почетку Првог светског рата, пре свега према цивилном становништву у Мачви. Захваљујући њему истина о прогону српског народа је отишла у свет". указао је заменик градоначелника, јавио је Беоинфо.

Младеновић је подсетио да се доктор Рајс после рата одрекао своје професорске каријере у Лозани и остао да живи у Београду све до своје смрти 1929. године, и додао да на овај дан треба да се присетимо свих порука које је Арчибалб Рајс оставио српском народу.