Aa

Aa

Положен камен темељац за изградњу спомен обележја у Цикотама

Положен камен темељац за изградњу спомен обележја у Цикотама

Положен камен темељац за изградњу спомен обележја у Цикотама

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и в.д. помоћника министра у Сектору за борачко - инвалидску заштиту Маја Ђорђевић положили су камен темељац у Цикотама за изградњу споменика жртвама из тог места у Другом светском рату.

 

Споменик, на ком ће се поред крста на централном месту налазити и исписана имена свих 396 стрељаних цивила, 19. октобра 1941. године, биће подигнут уз подршку ресорног Министарства и Града Лозница.

 

Државни секретар Зоран Антић истакао је да је немачка казнена експедиција, тог октобра 1941. године извршила стравичне масакре. У једном дану, како је навео, само у том селу, страдало је око 400 људи, а највећа трагедија је што су половина њих била деца.

 

“Генерације ће вековима памтити злочин на овим просторима, јер нема куће у Цикотама која нема жртву која је страдала тог 19. октобра 1941. године” истакао је државни секретар Зоран Антић.

 

Kамен темељац положио је и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

 

Масакр у Драгинцу је назив за масовна стрељања становника Јадра која су извршиле немачке окупацијске снаге у периоду од 14. до 19. октобра 1941. године за време Другог светског рата.

Тада је у селима Драгинцу, Јаребицама, Великом Селу, Цикотама, Чокешини, Новом Селу, Текеришу, Филиповићима, Горњим и Доњим Недељицама, Горњој и Доњој Бадањи, као одмазда, стрељано 2950 становника, од мале деце до жена, мушкараца и стараца и спаљена су читава села.