Aa

Aa

Похвале Србији за третман избеглица

Похвале Србији за третман избеглица

Читај ми

БРИСЕЛ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас у Бриселу да је Србија добила похвале из Европске уније у вези са својим понашањем у управљању мигрантском кризом.

"Став комесара (Јоханеса ) Хана, који је уједно и став Европске комисије је да је Србија пример како се, у хуманитарном али и организационом смислу, треба понашати према мигрантима", рекао је Вулин новинарима након разговора са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу у седишту ЕК.

Комесар Хан је, путем свог твитер налога, након разговора са Вулином поручио да Србија "заслужује пуно поштовање због опхођења према избеглицама".

Вулин, који је јуче и данас водио низ разговора са функционерима ЕУ, је казао да је то што је Србија пописала око 140.000 миграната који су од почетка кризе ушли у земљу, од кључне важности за будуће разговоре са Бриселом, између осталог и из безбедносних разлога.

"Ниједна земља нема такву базу података", рекао је Вулин и подвукао да Србија због свега тога треба да буде награђена, а не изложена санкцијама, као што је хрватско затварање границе са Србијом за теретна возила.

Он је казао да је са комесаром разговарао о томе и да је Хан обећао да ће хитно ступити у контакт са хрватском шефицом дипломатије Весном Пусић.

Министар је навео да је са Ханом, који ће у петак допутовати у Београд, водио разговоре о тој посети, као и да је било речи о финансијској помоћи ЕУ за збрињавање миграната.