Aa

Aa

Подршка Министарства оболелима од ретких болести

Подршка Министарства оболелима од ретких болести

Подршка Министарства оболелима од ретких болести

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић учествовала је на првом Округлом столу о цистичној фибрози, где је истакла да је Министарство препознало потребе оболелих од ретких болести и да им пружа помоћ кроз своје социјалне програме и активности.

 

Према њеним речима, Министарство се активно залаже за већу укљученост свих сектора у решавању изазова оболелих, који нису специфично здравствене природе, али утичу на здравље оболелих. Посвећено је и унапређењу положаја особа са инвалидитетом, њиховом запошљавању, као и побољшању услуге социјалне заштите.

 

„Веома је важно да се оболели од ретких болести подрже и да добију потпуну подршку друштва и заједнице. Морамо заједно креирати циљеве који су пред нама, а циљ нашег Министарства је да унапредимо, изменимо и допунимо прописе из наше надлежности“, навела је Божовић. 

 

Како је истакла, сарадња са удружењима оболелих од ретких болести и удружењима родитеља значајан су ресурс и извор података за проширење обима и унапређење додатних услуга социјалне заштите као што су услуге туђа нега и помоћ, лични пратилац, услуге дневног боравка, помоћ у кући и друге услуге у заједници.

 

Божовић је истакла да ће се на следећој седници Радне групе за измену и допуну Закона о социјалној заштити размотрити иницијативе удружења оболелих од ретких болести, како би се у складу са могућностима и потребама пружила подршка на најбољи могући начин када су у питању услуге и подршка из система социјалне заштите. 

 

Како је државна секретарка истакла, оболелима је потребно обезбедити адекватну исхрану, редовну физичку активност, приступ физикалној терапији, психолошку и социјалну подршку и омогућити им комплетно укључивање у друштвену заједницу.

 

Божовић је истакла и да је доказ да је у Републици Србији препознат значај ових болести усвајање Националног програма за ретке болести за период 2020 - 2022. године, као и Акциони план за спровођење Програма. Такође, навела је и да је образована Радна група од стране Министарства здравља за праћење његове имплементације, чији је члан Драгана Вугделија из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

„Можете рачунати на нас као на партнере у решавању свих изазова са којима се сусрећете“, поручила је државна секретарка Стана Божовић.