Почела пријава за преквалификације у ИТ сектору

Почела пријава за преквалификације у ИТ сектору

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позива све заинтересоване незапослене грађане, да се пријаве за програм преквалификације за ИТ Националне службе за запошљавање, у периоду од 9. до 22. јула 2018. године путем сајта www.itobuke.rs.Влада Републике Србије и ове године наставља програм преквалификација за ИТ у којем ће кандидати имати прилику да стекну потребна знања и постану програмери почетници. Програм је покренут 2017. године на инцијативу председнице Владе Ане Брнабић.  Програм помаже решавању недостатка радне снаге у ИТ сектору, који је један од најбрже растућих сектора у економији Србије, са растом извоза од преко 20% годишње.Отворено је 775 места за будуће преквалификанте у 10 градова широм Србије.  Програми ће трајати између 250 и 400 часова, након чега следи пракса од 20 радних дана у некој од ИТ компанија. Сви пријављени кандидати ће проћи први круг селекције кроз онлине тестирање које ће бити спроведено у августу, док ће финални избор кандидата вршити извођачи обука.


После прве фазе преквалификација преко 30 одсто учесника запослило се на ИТ позицијама са просечном почетном платом од око 45.000 динара. Још 700 кандидата завршава другу фазу преквалфикација у јулу и августу, а неколико десетина се већ запослило.Јавна набавка за организације које ће селектовати и обучавати кандидате се може видети на сајту

Националне службе за запошљавање и биће отворена до 16. јула, док ће јавна набавка за извођаче тестирања кандидата којим ће се урадити први део селекције бити отворена до 13. јула и ,такође је доступна на сајту Националне службе за запошљавање.

 

Планирано је да у септембру буде отворен позив за преквалфикације за ИТ за запослене грађане.