Aa

Aa

Почела дечја недеља "Нећу да бригам, хоћу да се играм"

Почела дечја недеља "Нећу да бригам, хоћу да се играм"

Читај ми

БЕОГРАД - У Београду је данас почела манифестација Дечја недеља, под слоганом "Нећу да бриграм, хоћу да се играм", уз поруку да је обезбеђивање деци да оставре право на игру једно од најважнијих стратешких инвестиција.

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бранка Гајић рекла је да је овогодишња тема изабрана како би се скренула пажња јавности да деца имају право да одрастају у безбедном окружењу, играу се и одрастају у породици.

"Ове године посветићемо се праву деце на игру, јер је она значајна за њихово одрастање. Помозимо им да буду безбрижни, да што мање бригају, а што више се играју", рекла је Гајић.

Ове године Дечја недеља биће прилика да се укаже на значај остваривањаправа детета на одмор и квалитетно слободно време, игру и релаксацију која одговара узрасту детета, као и слободно учешће детета у културном животу и уметности.

Заменица шефа канцеларије Уницефа у Србији Северина Леонарди указала је да се избор теме ове године уклапа у обавезу коју је Србија преузела, да рани развој деце буде један од приоритета.

Леонарди је указала да у Србији деца чине само 17 одсто популације и представљају оно највредније што земља има, али је истакла и да скоро 20 одсто деце не прими све вакцине на време.

Према њеним речима, осам одсто деце из опште популације и 22 одсто деце из ромских насеља, нема здравствену књижице, па ни приступ здравственој заштити.

"Зато треба да запамтимо право на игру, а обезбеђивање да сва деца имају прилику да оставре право на игру је једно од најважнијих стратешких инвестиција за коју би влада могла да се одлучи", рекла је Леонарди.

Како је рекла, брига, стимулација и исхрана у најранијим годинама основа су за добро физичко здравље и развој когнитивних способности, а игра је најбољи начин да се деци пружи стимулација и помогне у њиховом развоју.

"Дечја игра није само забава за децу, већ најбољи начин да стекну важне вештине комуникације, сарадње и решавања проблема ", подвукла је Леонарди.

На почетку ове недеље Милорад Јурковић добио је признање за доброчинство деци "Маслачак".

Дечју недељу организује организација Пријатељи деце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а ове године трајаће до 9. октобра.