Aa

Aa

Писао бих Закон о раду из почетка да има времена

Писао бих Закон о раду из почетка да има времена

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да би писао Закон о раду из почетка, од нуле, под условом да, како је рекао "имамо нормално време и сагласност свих социјалних партнера".

"Узео бих празан папир, сео са синдикатима и послодавцима и представницима струке", рекао је Вулин за "Политику".

"До јуче сам читао критике да се већ дуго прича о изменама Закона о раду и поставља се питање шта смо радили пет месецеи кад се нисмо договорили. Ја морам да подвучем да су ово измене закона, а не закон о раду", рекао је Вулин.

Вулин је казао да ће нови закон о раду бити донет до половине јула и да очекује да ће седница Социјално-економског савета бити одржана што пре, "како бисмо са синдикатима и послодавцима последњи пут суочили супротстављене аргументе и донели коначну одлуку".

Он је истакао да је све спремно што се тиче државе, а да о датуму тог састанка не одлучује његово министарство већ председник савета Бранислав Чанак.

Вулин је казао да је заказивање те седнице значајно и због тога што мора да се одреди минимална цена рада до краја јуна и да, ако закон добије подршку владе, иде у парламент.

Што се њега тиче, он би, како је рекао, волео да минимална цена рада буде 500 евра или да нема минималне цене рада, као што у већини европских земаља нема, јер се то одређује на тржишту, а незапосленост је ниска. "Али, то није могуће. Ми пливамо у врло суженом простору могућег", додао је Вулин.

Он је још истакао да нови закон не омогућава лакше отпуштање "већ врло јасно дефинише који су услови за отказ и тога раније није било".

На питање како ће нови закон допринети бољем запошљавању, Вулин је казао да више не можемо да запошљавамо људе у јавном сектору, јер их и сада има вишак.

На питање да се у јавности чује критика да је закон антираднички и антисиндикални, Вулин је казао да је сачувана већина ствари које се тичу права радника.

"Није задржана могућност да узимате отпремнине код сваког послодавца, јер се дешавало у државној управи да људи узимају по две отпремнине. То не може више да се толерише", рекао је Вулин за "Политику".