Aa

Aa

Овог месеца резултати контроле инвалидских пензија

Овог месеца резултати контроле инвалидских пензија

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да ће током овог месеца министарство саопштити конкретне податке о контроли доделе инвалидских пензија којих је у Србији око 320.000.

Вулин је истакао да тај посао није рађен од краја осамдесетих година и да ће контрола бити обављена до последњег случаја.

"Ја бих волео када би могли да кажемо да су 320.000 инвалидских пензионера стварно инвалидски пензионери, али као што је познато неке инвалидсе пензије су већ одузете", рекао је министар.

Напомињујући да се контрола не ради само да би се уштедело, Вулин је рекао да се она врши "да се никада више не би десило да се инвалидска пензија или било које друго давање државе може схватити олако и да се то може купити".

Вулин је додао да држава тиме хоће да покаже и да се непоштовање закона не исплати.

Вулин је рекао данас, поводом Међународног дана старих, да старост није казна и да не сме бити казна.

"Држава служи за то да старост проведете добро", поручио је Вулин старијим особама, оцењујући да "старост дође као награда и круна живота".

Истичући да демографска структура у Србији није добра, Вулин је указао да је Србија најстарија земља у Европи и друга земља по старости у свету.

"Морамо да подстакнемо рађање, али то не значи да су стари људи препрека и оптерећење овог друштва. Они су свој положај и пензије заслужили", рекао је Вулин у НИшу.

Вулин је на Клиници за стоматологију присуствовао уручењу мултифункционалног операционог стола који је донација предузећа "Јумис" из Ниша и чија је вредност између 20.000 и 25.000 евра.

Министар је са директором клинике Александром Митићем рекао да је покренута и прихваћена иницијатива да током овог месеца сви старији од 65 година, који су социјално угрожени, могу доћи на преглед и да ће им бесплатно бити урађене делимичне, односно парцијалне или тоталне зубне протезе.

Истовремено на преглед на клинику моћи ће да дођу и млађи до 18 година, пошто је октобар месец у коме се поред

Међународног дана старих обележава и Дечја недеља.

Поводом донације и иницијативе о бесплатним прегледима, Вулин је рекао да не постоји лепши начин на који би се захвалили старима за све што су урадили за нас.

" Ми корачамо стазама које су неки пре нас утабали. Налазимо се у зградама које су генерације пре нас направиле.Возимо путевима које су генерације пре нас пробиле. Приватизујемо фабрике које су генерације пре нас створиле", казао је Вулин поводом Међународног дана старих.

Говорећи о контроли Геронтолошких центара у Србији, Вулин је рекао да је затворено 10 таквих центара због илегалног рада.

Он је напоменуо да та акција није покренута са циљем њиховог затварања, већ да би рад тих центара био у складу са законом.

Вулин је додао да ће сви центри, без дискриминације, бити контролисани и да ће морати да поштују закон.

Он је напоменуо да се у Геронтолосксим центрима мења структура и да се повећава број полупокретних, непокретних и дементних особа и да друштвена брига мора да се прилагођава тој појави како би тим особама била пружена адекватна нега.

Током боравка у Нишу, Вулин је посетио пункт на коме је данас започета подела куваних оброка за социјално најугроженије Нишлије.