Aa

Aa

Ове године 12.000 пензионера на бањском лечењу

Ове године 12.000 пензионера на бањском лечењу

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће ове године 12.000 пензионера ићи на опоравак у неку од бања у Србији.

Вулин је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем посетио просторије Удружења пензионера Новог Сада, а том приликом је најавио да ће фонд ПИО у понедељак расписати конкурс за одлазак пензионера у бању.

"Прошле године је Фонд ПИО финансирао одлазак 10.000 пензионера у бање, а ове године ће тај број бити већи за две хиљаде, јер је више средстава уплаћено у ПИО фонд, а како се уплата у тај фонд буде повећвала тако ће се и повћвати број пензионера који ће о трошку Фонда бити упућен у бање", рекао је Вулин.

По његовим речима за унапређење стандарда пензионера издвојено је 360 милиона динара, највећи део тих средстава бић наменен финансирању боравка у бањама.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је јавност углавном упозната са активностима и средствима које Град Нови Сад улаже у побољшање услова живота пензионера.

"Град Нови Сад је у прошлој години финансирао одлазак 200 новосадских пензионера у бању Врдник и одлазак исто толико наших најстаријих суграђана на море у Црну Гору", рекао је Вучевић.

Он је најавио да би ускоро требало да буде отворен 17. дом пензионера у Новом Саду.

Исти услови у свим домовима пензионера

Вулин је данс посетио Геронтолошки центар у Новом Саду и том приликом је директору Драгану Милошевићу уручио сертификат за обављање делатности пружања услуге и бриге о пензионерима.

Вулин је рекао да на територији Србије бригу о старима води 215 домова за пензионере, од чега је 40 у власништву државе Србије, а остали су у приватном власништву.

"Центар Нови Сад је један од пет државних домова који је добио лиценцу која се добија тешко, после озбиљног рада и великих улагања и добијају је заиста они који најквалитетније могу да се баве том делатношћу", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је циљ да се у потпуности изједначи квалитет услуга домова за пензионере на целој територији Србије и да се изједначи квалитет у државним и приватним домовима.

Вулин је рекао да је данас, осим Геронтолошком центру Нови Сад, лиценца уручена и приватном дому пензионера "Свети Ђорђе" у Петроварадину.

"За нас је изузетно важно да имамо висок квалитет услуга неге најстаријих особа и због тога држава издваја велика средства, примера ради за установе социјалне заштите у Новом Саду издвојено је 30 милиона динара", рекао је Вулин.

Директор Геронтолошког центра "Нови Сад" Драган Миошевић је казао да је за ту установу данас велики дан јер је добијањем сертификата крунисан једногодишњи напоран рад.