Aa

Aa

Отворено прво Прихватилиште за жртве трговине људима

Отворено прво Прихватилиште за жртве трговине људима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заједно са делегацијом ресора којим руководи, амбасадором САД-а Кајл Скатом и представницима Министарства унутрашњих послова присуствовао је отварању првог Прихватилишта за жртве трговине људима у Републици Србији.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је отварање овог Прихватилишта знак успешне сарадње Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства унутрашњих послова и додао да је веома захвалан амбасади САД, која је пружила подршку, као и амбасадору Скату, који се и лично заложио да идеја буде реализована.

 

„Отварање Прихватилишта не само да је међународна обавеза Републике Србије, већ и резултат одговорне политике коју спроводи ова Влада. Веома сам задовољан што смо успели у томе. Желимо да жртвама трговине људима пружимо најадекватнију заштиту и добре услове за живот, да им помогнемо да наставе даље и да знају да њихова држава мисли и брине о њима“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио да у нашој земљи нажалост постоје случајеви трговине људима као и свуда у свету, али да ће Република Србија наставити, свим мерама, да ту појаву сведе на минимум, као и да услови у којима бораве они који су били жртве, буду све бољи.

 

Амбасадор САД Кајл Скат истакао је да је борба против трговине људима један од најтежих проблема у целом свету, као и да је она приоритет рада амбасаде САД и њихове спољне политике.

 

„Сваке године пружамо финансијску подршку невладиним организацијама које се боре против овог проблема. Сигуран сам да ће овo Прихватилиште бити веома значајно место за особе које су претрпеле овакав вид насиља и надам се да ће им то помоћи у наставку њиховог живота“, рекао је Скат.

 

Национали кординатор дирекције полиције за питање трговине људима Митар Ђурашковић истакао је да отварање овог Прихватилишта представља доказ да Влада Србије активно ради на јачању институционализације капацитета у борби против трговине људима.

 

Он је навео и да је МУП организовао полицијски час са ученицима 4. и 6. разреда основне школе у Србији, и додао да је на тај начин чак велики број деце ближе упознато са опасностима трговине људима и начинима личне заштите.

 

Директорка прихватилишта Александра Љубојевић нагласила је да је ово Прихватилиште једино у Србији и систему социјалне заштите као и да је Република Србија, његовим отварањем испунила готово све међународне стандарде у приступним  поглављима 23. и 24, која обухватају област правосуђа и основних права, и правду, слободу и безбедност.

 

„Прихватилиште је намењено женама и девојкама старости од 16 година. Обезбеђен им је смештај, надзор током 24 часа, висок ниво безбедности, а пружиће им се и услуга адекватне помоћи“, појаснила је Љубојевић и захвалила Министарству за рад, МУП-у и амбасади САД на великој подршци.

 

У делегацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посети Прихватилишту присуствовали су државни секретар Стана Божовић, државни секретар Ненад Нерић и в.д. помоћника министра Мирјана Ћојбашић.