Aa

Aa

Отворени "Дани европске баштине" у Бачу

Отворени "Дани европске баштине" у Бачу

Читај ми

БАЧ - Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствовали су данас у Бачу отварању традиционалне манифестације "Дани европске баштине - дани Бача".

Министар Вулин је рекао да се у Бачу заједнички живот и друге европске вредности гаје више од хиљаду година.

"Ако је заједништво европска вредност, онда је Бач био Европа пре Европе и они треба да дођу овде и да виде и уче како се у заједништву живи више од хиљаду година", рекао је Вуин.

Он је казао да је манифестација "Дани европске баштине" права прилика да покажемо шта имамо јер се, како је казао, често дешава да ми неке ствари подразумевамо.

Према његовим речима, у Бачу на малом простору живи велики број различитих националних заједница које су увек знале да се може живети у заједништву и управо је такво њихово опредељење учинило да у суживоту и слози живе вековима једни са другима.

"За Балканце често знају да употребе разне погрдне изразе, али Бач је доказ да смо ми на Балкану много пре од многих у Европи знали да живимо заједно", истакао је Вулин.

Гојковић је у обраћању рекла да се ради о манифестацији која слави културу и која се обележева широм Европе.

Она је казала да су је организатори позвали на отварање припредбе и као председницу Народне скупштине, али и као председницу Одбора за културу.

"Оваква манифестација је изузетно значајна јер имамо шта да покажемо Европи и свету, а Србија се може похвалити богатством различитости, што је једна од највећих европских вредности", рекла је Гојковић новинарима.

Она је нагласиа да је Бач данас симбол Европе.

Председник општине Бач Драган Сташевић је казао да се поменута манифестација ове године одржава по 13. пут и да је Бач једна од ретких која је одржала континуитет обележавања дана европске баштине.

По његовим речима тема овогодишње манифестације је културно наслеђе и заједнице, а одржава се под геслом "Живот с наслеђем".

Свечаности у Бачу присуствовали су и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачки рад Зоран Милошевић.