Aa

Aa

Отворена изложба поводом „16 дана активизма против родно заснованог насиља“

Отворена изложба поводом „16 дана активизма против родно заснованог насиља“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано је отворио изложбу слика реномираних савремених сликара, организовану поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка светске кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“  у Комбанк дворани.

 

Министар Ђорђевић истакао је да се кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ спроводи већ дуги низ година у Србији, али да за разлику од ранијих година, данас отворено причамо о насиљу и додао да се једино на транспарентан начин, износећи податке, можемо сви заједно борити против појаве насиља.

 

„Да би смо се изборили против насиља, у свим облицима, потребно је да отворено причамо о томе, да пробамо да нађемо узрок свега. Кроз културу и образовање се трудимо да научимо нове генерације да се насиљем не решавају проблеми, верујући да ћемо створити Србију у којој неће бити насиља“, рекао је Ђорђевић.

 

Ђорђевић је истакао да морамо да се фокусирамо на то да отклонимо ову појаву у дрштву, и да неће бити задовољан као грађанин Србије, а ни као министар, док насиље не буде искорењено у потпуности.

 

„Министарство којим рукводим, активно ради да кроз законе, стратегије и пројекте сузбије насиље у било ком облику, а јa дајем подршку мојим људима који свакодневно раде на томе и надам се да ћемо успети у овој борби“, нагласио је министар и додао да је Србији потребно 365 дана активизма како би стали на пут насиљу.

 

Како наводи министар, ова изложба је само једна од акција коју ће Министарство организовати поводом кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ у циљу подизања свести јавности и активном раду на превенцији насиља.

 

Министар Ђорђевић захвалио је Комерцијалној банци која је препознала и подржала важност кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ и још једном се показала као друштвено одогворна,  као и уметницима који су дали своје слике.