Aa

Aa

Отворен први центар за проверу возачких способности

Отворен први центар за проверу возачких способности

Читај ми

БЕОГРАД - Први центар за проверу психофизичких способности возача, намењен превасходно особама са инвалидитетом, отворен је данас у Београду, што ће омогућити тим особама да постану равноправни учесници у саобраћају.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је поручио да су особе са инвалидитетом део нашег друштва, а не терет, и да је потребно да направимо напор како би оно што припада нама припало и њима.

"Када уђемо у аутомобил, особе са инвалидитетом нису више особе са инвалидитетом, нити смо ви и ја особе без инвалидитета. Сви смо возачи, учесници у саобраћају, који желе да буду безбедни, а не могу ако нисмо сви једако обучени и ако сви немамо исту могућност управљања моторним возилом", нагласио је Вулин.

Вулин је похвалио АМСС који је, како је рекао, сопственим средствима и без икаквих подстицаја и дотација, направио Центар, не размишљајући о економској исплативости.

Министар је додао и да је поносан што су софтвер који користи симулатор вожње програмирали српски стручњаци, констатујући да је направљено нешто што би могло д аради у било ком великом светском центру.

Како је истакао председник Ауто-мото савеза Србије Мирко Бутулија, Центар садржи симулатор вожње, уређај за мерење запажања и психичких способности возача, као и онај који мери физичке способности, попут брзине кочења, одзива гаса, стиска управљача...

"Ово је једини овакав центар у ширем региону за којим потребу немају само особе са инвалидитетом, већ сви возачи, као и послодавци који запошљавају возаче. На овом месту ће моћи да се врши прелиминарна процена за све возаче у Србији да ли су способни да возе", објаснио је Бутулија.

Према његовим речима колеге из ауто-мото асоцијација из Хрватске, Словеније, Македоније и међународни партнери АМСС-а изненађени су такав центар уопште постоји у Србији.

Бутулија је истакао да је Центар за проверу возачких способности направио Центар за моторна возила АМСС-а, на иницијативу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, пошто се појавила потреба да се осмисли начин за прецизно утврђивање психичке и физичке способности за вожњу особа са инвалидитетом.

Он је подвукао да је коришћење услуга Центра и рад са стручњацима бесплатно за све особе са инвалидитетом, и додао да се размишља о отварању сличних центара широм Србије, али да ће о томе одлука бити донета тек када се утврди да ли за то постоји оправдани интерес.

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић констатовао је да је Законом о безбедности саобраћаја дата могућност да се лекарским прегледом установи и провери способност особа са инвалидетом да буду возачи, и да се отварањем Центра сада то и спроводи у праксу.

"У наредном периоду морамо да се изборимо да све особе са инвалидитетом и ризични возачи прођу тестове у овом центру и да се установи колико су способни да буду возачи", рекао је Пајевић.

Он је нагласио да све особе са инвалидитетом, без обзира не степен инвалидности, могу да буду возачи уз одређена прилагођавања возила.

"Овде ћемо та прилагођавања моћи да установимо и да одредимо каква измена возила је потребна", рекао је Пајевић.

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић је додала да све државне институције треба отварање Центра да схвате као велики домаћи задатак како би се убудуће у што већем броју градова отворили слични центри.

Она је подсетила да је на овогодишњем Сајму аутомобила Центар за моторна возила АМСС-а већ представљао додатну опрему која би могла да се постави у комерцијалним возилима како би сваки ауто могао да се прилагоди да га користе особе са инвалидитетом.

Уз подршку Владе Србије, додала је, верујем да ћемо до краја године имати средства за увоз тих деова.

Центар за проверу возачких способности налази се на Зрењанинском путу у Београду, у Центру за моторна возила Ауто-мото свеза Србије.