Aa

Aa

Отворен округли сто о злоупотреби дечјег рада

Отворен округли сто о злоупотреби дечјег рада

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији је суштински проблем препознати да постоји злоупотреба у дечјем раду и да само дете то препозна, јер се код нас то често види као једини могући начин живота, поручено је данас на округлом столу "Унапређење нормативног оквира за заштиту деце од злоупотребе дечјег рада".

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присутвовао је отварању округлог стола на којем се говорило о томе како се на националним нивоу може смањити појава дечјег рада.

Том приликом поручио је да деца у Србији врло често не виде да су експлоатисана, јер им је тај рад најчешће наметнут од породице и они га не виде као погрешног.

Ресорно министарство је управо због тога, истакао је Вулин, донело предлог уредбе да се направи листа која су то опасна занимања која није могуће дати детету.

По први пут су, у циљу да се у тој борби иде и "корак даље", основани и посебни тимови у 115 центара за социјални рад, који се искључиво баве "децом улице", рекао је Вулин.

Тимови најпре препознају децу, објаснио је Вулин, а онда учине све што је потребно да би она одатле отишла.

У граду Београду су тимови формирани у свим Центрима за социјални рад и ове године је препознато 61 дете којем је потребна помоћ и већина њих је смештена у домове или хранитељске породице.

"Оно што нас посебно радује јесте да смо у 12 случајева успели да вратимо децу у њихове биолошке породице. Ојачали смо породицу, породица више не чини исту грешку".

Проблем експлоатације постоји и са децом миграната.

Према Вулиновим речима, проблем експлоатације је препознат код 240 мигрантске деце, од којих најмлађе има осам година.

За сваког од њих је, каже Вулин, такође обезбеђен смештај.

Дечја експлоатација кроз рад се углавном врши на селу, истакао је он, јер се тамо не разуме разлика између "детета и радне снаге".

Заменица председнице Одбора за права детета Скупштине Србије Милена Бићанин рекла је како је Стратегија образовања поставила циљ да 95 одсто деце заврши основно образовање.

Како је рекла, квалитетно образовање у осетљивим пороридцама је кључно јер у тим породицама деца су присиљена да раде од малих ногу.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је рекла како се много ради на томе да се деца заштите од дискриминације те да се мора заједно радити на имплементацији нормативног оквира да се деца заштите.

Децу је потребно, истакла је Јанковић, информисати и она морају знати која су њихова права.

Вулин: Издвојили смо 400 милиона динара за услуге у заједници

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања препознало проблем неједнаке доступности услуга у различитим локалним заједницама и по први пут је издвојило 400 милиона динара за ту сврху, изјавио је Вулин.

"Нема оправдања да локална самоуправа уколико није довољно развијена не омогући неку од ових услуга, јер без обзира где живите имате иста права и исте потребе", истакао је Вулин на отварању округлог стола "Унапређење нормативног оквира за заштиту деце од злоупотребе дечјег рада".

У услуге у заједници спадају дневни боравак за децу ометену у развоју, дневни боравак за старе или услуге геронтодомаћица, а министарство је по први пут издвојило 400 милиона динара за њихово унапређење.

Локална самоправа ово не сме доживети као замену, навео је он, и не улагати новац јер га добија од државе, већ се ово треба схватити као додатак.

"Оно што су до сада улагали морају да наставе, да побољшају квалитет услуга у заједници, а на овај начин да то унапреде и учине да има више", закључио је Вулин.

Већ од следеће године, издвојиће се већа средства за ову сврху, а увећање би сваке године могло бити све веће, најавио је Вулин.

Вулин: Субвенције за оне који запосле жртве насиља

Сви послодавци који запосле жртве породичног насиља, или трговине људима по први пут ће од Нове године добијати субвенције, најавио је Вулин.

У обраћању новинарима у паузи округлог стола "Унапређење нормативног оквира за заштиту деце од злоупотребе дечјег рада", Вулин је рекао да се жртве насиља морају економски оспособити након што су одвојени од насилника и да њихов проблем није решен тим одвајањем.

Они се често, истакао је Вулин, немајући излаза, врате у окружење у којем су трпели насиље.

Управо зато је, према његовим речима, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Националном службом за запошљавање донело одлуку да послодавци који запосле жртве насиља буду субвенционисани са циљем да се те особе оспособе за самосталан живот.

Ово може помоћи, истакао је Вулин, и томе да људи више и чешће пријављују насиље, а не да "окрену главу " када га уоче.