Aa

Aa

Отворен Инфо центар за азил у Београду

Отворен Инфо центар за азил у Београду

Читај ми

БЕОГРАД - Инфо центар за азил, у којем ће мигранти моћи да добију поуздане информације о центрима за азил, правну и психосоцијалну помић, али и да користе компјутере и бесплатан wi-fi, отворен је данас у Немањиној улици у Београду, у близини аутобуске и железничке станице.

 

Државни секретар у Минситарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић истакао је да је отварање Центра пример како Србија одговара на кризу.

"Наш одговор на кризу неће бити пендреци и шок бомбе, нити зид", рекао је Иванишевић.

Он се захвалио грађанима који су покренули иницијативу и изразио наду да ће слични центри бити отварани и на другим локацијама.

Председник Скупштине општине Савски Венац Ненад Константиновић рекао је да је циљ отварања центра да се избеглицама које се налазе на тој општини помогне да овде имају живот достојан човека.

Центар ће радити сваки дан од 9 до 17 сати, али ће радно време, према речима менаџера центра Владимира Сјеклоће, бии прилагођено стању на терену.

Он је најавио и да ће ускоро бити отворен и кол центар, како би избеглице могле да се јаве и затраже помоћ, уколико нису у могућности да дођу до центра у Немањиној 3.

Шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер изјавио је том приликом да је задовољан што је такав центар покренут, не на иницијативу УНХЦР-а или централних власти, већ сарадњом цивилног сектора и локалних власти, које желе да помогну.

Он је захвалио свима који су учествовали у реализацији тог пројекта, наводећи да је важно што се он налази управо у близни паркова у којима је смештен велики број избеглица.

"Ово је иницијатива која ће пружити правовремене информације које су тим људима неопходне за свакодневно преживљавање, где могу наћи центре за азил у којима могу да се одморе, добију храну, воду", рекао је Шодер.

Он је посебно похвалио присуство великог броја волонтера преводилаца који обилазе избеглице и упућују их на Инфо центар где ће моћи да добију одговарајућу помоћ.

Инфо центар за азил отворила је општина Савски венац, уз помоћ бројних невладиних организација, а на иницијативу управо цивиног сектора и грађана те општине.