Aa

Aa

Отворен Центар за пружање неге у Пироту

Отворен Центар за пружање неге у Пироту

Отворен Центар за пружање неге у Пироту

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сретен Селаковић присуствовао је свечаном отварању Центра за пружање неге у Пироту где је истакао да ће тај центар бити од великог значаја за локалну заједницу, њихове кориснике и њихове породице, јер ће допринети ефикаснијем пружању услуга.

 

„Стратешко усмерење Републике Србије у области социјалне заштите има у фокусу подстицај децентрализације и развој услуга социјалне заштите на нивоу јединица локалне самоуправе“, навео је Селаковић.

 

Изградња центра је део пројекта Иновативне услуге за старије у локалној заједници ((I-CCC) који Црвени крст Србије реализује од новембра 2020. године у партнерству са Републичким заводом за социјалну заштиту, Црвеним крстом Црне Горе, Министарством здравља Црне Горе, Аустријским Црвеним крстом и ГОГ (Health Austria), уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције. 


Поред новоотвореног центра у Пироту, постоји још један у Сомбору, које воде локални огранци Црвеног крста Србије, а који су од посебног значаја за активности са особама са дијагнозом деменције и њиховим неформалним неговатељима. Оне обухватају когнитивне вежбе за особе са деменцијом базиране на дигиталној апликацији коју развија аустријска компанија „DigitAALife“.