Aa

Aa

Отворен "Босифест 2016" под слоганом "Снага креативности"

Отворен "Босифест 2016" под слоганом "Снага креативности"

Читај ми

БЕОГРАД - Седми Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом "Босифест 2016" отворен је вечерас у Дому омладине у Београду, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је поручио је да је фестивал сјајна прилика да се покаже колико су ти људи креативни, храбри и у стању да свакодневно савлађују проблеме који би другима деловали непремостиво и нерешиво.

"Као што видите, они имају храбрости да се са њима носе и још да стварају", рекао је Вулин на отварању фестивала који се одржава под слоганом "Снага креативности".

Он је истакао да особе са инвалидитетом имају право да користе овај свет као и било ко други.

"Уколико ова земља и овај свет који имамо нисмо у стању да поделимо и учинимо га пођеднако доступним свима, без озбира да ли су то особе са инвалидитетом или нису, онда овај свет није вредан живљења", рекао је Вулин и додао да Србија свакако јесте вредна живљења, те да је "Босифест" доказ за то.

Министар је навео да особе са инвалидитетом имају креацију, машту и способност да сагледају стварност око себе и да је поделе са нама, док је на нама да учинимо све што је потребно да им омогућимо простор да све то раде и да стварају у складу са способностима које имају.

Особе са инвалиситетом, истакао је Вулин, нису никакве особе са посебним потребма, јер су њихове потребе исте као код сваког од нас.

"Они желе да раде, да имају породицу, да се лече, да навијају за неки клуб, да им буде доступна библиотека, позориште, да остваре права у ПИО фонду, да уђу у сваку јавну установу, да возе кола... а на нама је, да у складу са њиховим могућностима, створимо услове да своје потребе могу да задовољавају", рекао је Вулин.

Директор фестивала Дарко Ивић истакао је да је одржавање фестивала већ прешло у традицију и захвалио Граду Београду и ресорном министарству на подршци, јер, како је рекао, без њих манифестација не би могла да се организује.

Додао је да фестивал на најлепши могући начин показује које проблеме имају особе са инвалидитетом и на који начин их решавају.

"Приказујемо кроз филмове снагу креативности, показујемо да млади људи без обзира на хендикеп могу да стварају, да се баве културом, музиком, политиком и свим другим делатностима, као и здраве особе", рекао је Ивић.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић навео је да фестивал скреће пажњу на проблеме особа са инвалидитетом, али и на њихов свакодневни живот, додајући да је важно што се Босифест налази и у туристицкој понуди Београда.

На фестивал је пристигло 250 филмова, програм је веома разноврстан, а нека од остварења дело су самих особа са инвалидитетом.