Aa

Aa

Откривен споменик палим борцима у Ситници

Откривен споменик палим борцима у Ситници

Читај ми

СИТНИЦА - Министри у Влади Србије и Републике Српске, Александар Вулин и Миленко Савановић, открили су данас спомен-обележје палим борцима у Ситници, у Републици Српској.

Министри су споменик открили заједно са двојицом синова страдалих бораца током рата у Босни и Херцеговини. Само током рата у Босни и Херцеговини од 1991. до 1995. године, са подручја те месне заједнице, погинуо је 31 борац.

"Да није било тих људи, било би више запаљених кућа и протераних цивила током рата," рекао је Вулин.

Он је додао да је Република Српска настала из потребе да се Јасеновац не понови, јер је претила опасност да генерација која је преживела ту голготу, доживи исто страдање још једном.

"Прекратко је то време да би се заборавило да у само једном људском веку имате генерацију која је преживела Јасеновац и која види његово понављање," рекао је Вулин.

Министар за рад је рекао да Република Српска може бити "умањена и поништена само радом Срба" и поручио грађанима Републике Српске да је чувају.

"Не дајте Републику Српску, земљаци моји, јер имате коме да је оставите! Не дајте то због палих бораца, али и због ове деце," закључио је Вулин.

Министар Савановић је истакао да су пали борци из Ситнице били најбољи и најхрабрији војници и да су били свесни "да оно што је наше, мора бити наше".

Он је подесетио да је током рата у Босни погинуло више од 23.000 бораца.

Споменик у порти цркве, који је подигнут на иницијативу Борачке организације месне заједнице и Борачке организације Републике Српске, чијем откривању су присуствовали мештани и чланови породица, претходно је освештао епископ бихаћко-петровачки Атанасије Ракита.