Aa

Aa

Особе са инвалидитетом лакше до учешћа у саобраћају

Особе са инвалидитетом лакше до учешћа у саобраћају

Читај ми

БЕОГРАД - Особе са инвалидитетом које поседују возачку дозволу имаће могућност да убудуће учествују у саобраћају пошто ће своје возачке способности моћи да тестирају на савременом симулатору који је Ауто-мото савез Србије набавио из Шведске.

Симулатор, вредан око 20.000 евра, требало би да буде у функцији у наредне две недеље, до месец дана, када особље Ауто-мото савеза Србије буде прошло одговарајућу обуку за његово коришћење.

То ће у многоме променити ситуацију која се догодила пре три године члановима Савеза параплегичара и квадриплегичара који нису могли да учествују у саобраћају - једна зато што није могла да продужи возачку дозволу, а друга, јер није могла да буде тестирана да ли је способна и безбедна да буде возач.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин констатовао је да АМС С наставља да показује своју социјалну одговорност набавком симулатора.

“То је нешто од чега се неће остваривати профит, али ћемо сви имати корист, и особе са инвалидитетом и сви остали. Јер када особа са инвалидитетом уђе у аутомобил, она је само возач, поштује иста правила, може да изазове несрећу, може да буде савесна, као и било ко други. На овај начин помоћи ћемо особама са инвалидитетом и да се обуче много брже, али и истовремено да знамо ко може, а ко не може да буде возач”, рекао је Вулин.

Он је констатовао да су кретање и саобраћај елементарни чиниоци свачијег живота, а самим тим и живота особа са инвалидитетом.

“Особе са инвалидитетом раде, морају да се довезу до посла, да одведу децу у вртић. Све ово ће помоћи њима и свима осталима да живе свакодневни живот са што мање проблема, а са што више користи за читаву заједницу”, сматра Вулин.

Министар је поручио да се нада да ће и остале велике компаније кренути путем АМС С-а и да ће поћи од тога да део њиховог профита може да буде уложен за добробит читаве заједнице, јер ће тада, како је подвукао, бити боље и њима и читавој заједници.

Како је објаснио председник АМС С-а Мирко Бутулија симулатор омогућава прикупљање тачних референтних вредности способности возача, чиме се минимализује слободна процена лекара.

“Имамо тачне референтне врености, јер ово није само симулатор, већ мерни уређај за физичку способност особа са инвалидитетом. А може се утврдити и део менталних способности, али то зависи више од инструктора и друге обуке”, рекао је Бутулија.

Према његовим речима, набавка симулатора, који у региону има само Србија, само је почетак активности АМС С-а, јер постоје планови да се у наредном периоду формира центар који ће испунити све потребе особа са инвалидитетом у вези са учешћем у саобраћају.

Он је додао да ће тестирање на симулатору бити бесплатно и да то спада у део друштвене одговорности АМС С-а, посебно јер се односи на област безбедности у саобраћају.

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Михаило Пајевић, захвалио је министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину и представницима Ауто-мото савеза Србије, што су препознали потребе особа са инвалидитетом и изашли им у сусрет набавком симулатора.

“Надам се да ћемо у наредном периоду успети да заокружимо причу, и са лекарским комисијама, јер долази до спора између лекара и Закона о безбедности саобраћаја, пошто је изглед возачке дозволе прописан, а не постоји образац да лекари испишу шта особа са инвалидитетом треба да ради да би могла да буде возач”, рекао је Пајевић.

Он је додао да се нада да ће формирањем Центра то моћи да се уради јер, како је истакао, особе са инвалидитетом могу много, али само им је потребно пружити прилику и одговарајуће услове.