Aa

Aa

Оснивање Савета мешовитих привредних комора

Оснивање Савета мешовитих привредних комора

Читај ми

БЕОГРАД - Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и представници 13 мешовитих привредних комора потписали су данас Споразум о оснивању Савета мешовитих комора, чији је циљ развој и јачање сарадње.

Конститутивном састанку Савета мешовитих комора у ПКС присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Како је речено након састанка, рад Савета биће усмерен на зближавање и повезивање међународне пословне заједнице, активне у Србији, са комором као кровном организацијом привреде Србије, јачање билатералне сарадње, повећање активности на привлачењу страних инвестиција и стварању локалне мреже добављача, као и интернационализацију српских компанија.

Министар Вулин рекао је да је Влада показала да јој је приоритет економија и запошљавање, али да је важно и да се чује шта је то што је привреди потребно.

"Важно је да знамо шта можемо да помогнемо, на истом смо задатку, имамо исте интересе, а све у циљу да Србија буде економски успешнија, а она јесте успешнија него што је била раније", рекао је Вулин новинарима.

Он је навео да је данашњи састанак веома важан и значајан потез ПКС која је објединила највеће привреднике који запошљавању велики број људи.

Како је истакао, представници владе такође желе да буду располагању и помогну у решавању сваког проблема.

"Разговарали смо о конкретним проблемима, када су у питању породиљске надокнаде, то се иначе регулише Законом о финансијској подршци породицама с децом, и ми смо већ предвидели да ће се надоканде директно исплаћивати породиљама", рекао је Вулин.

Како је навео, на данашњем састанку привредницима је представљено и то које закона ресорно министарство намерава да донесе у наредном периоду, попут Закона о запошљавању преко агенција, Закона о ваучерима за сезонске раднике и свим законима који треба да регулишу област привреде.

Једна од примедби послодаваца је дужина трајања радних спорова у Србији, рекао је Вулин истичући да ће се дати конкретни предлози како би се то довело до разумног рока.

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да је циљ данашњег потписаног споразума да се усаглашавају иницијативе и предлаже влади, министарствима, државним институцијама све оно што привреда мисли , као и сугестије шта је све потребно изменити допунити у законодавству, регулативама..

"Много је сврсисходније да седнемо сви заједно и размењујемо иницијативе", рекао је он истичухци да је на данашњем састанку било речи о проблемима са којима се срећу чланови немачко-српске коморе, асутријске коморе, италијанске, словеначке и других.

Како је навео, њихови проблеми нису много другачији од оних са којима се суочавају наше чланице.

Чадеж је навео да ће се формирати радне групе које се састају на двонедељном нивоу, како би се разматрали и анализирали проблеми компанија са којима се суочавају.

Било је доста реци о радним споровима, рекао је Чадеж додајући да је идеја да се формира иницијатива да се спорови у радном праву решавају у оквиру новоформираног суда за радно право, како би тај процес био ефикаснији.