Aa

Aa

Ослободити хуманитарну помоћ дела пореских давања

Ослободити хуманитарну помоћ дела пореских давања

Читај ми

АЛЕКСИНАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да су започети разговори са Министарством финансија о промени одговарајућих законских решења која ће хуманитарну помоћ ослободити бар дела давања кроз порез или ПДВ.

"Морамо наћи механизам да покажемо донаторима да бринемо о њима јер они, дајући хуманитарну помоћ, плаћају и порез и ПДВ као да су оно што дају купили или продали", рекао је Вулин приликом посете Дома за смештај одраслих лица ометених у менталном развоју у Кулини, код Алексинца.

Бугарска компанија Трејс, која је од јануара преузела предузеће за путеве Врање у стечају, донирала је том дому кревете, комоде, постељину у вредности од два милиона динара.

Вулин је напоменуо да иницијативу од ослобађања дела обавеза хуманитарне помоћи подржава и премијер Александар Вучић, који је покренуо и акцију за обнову домова здравља, вртића, школа.

"Захваљући његовом разумевању у ту акцију улазе и институције социјалне заштите и можемо да се надамо да ће и оне учествовати на конкурсу и да ће добити помоћ државе која им је потребна", рекао је Вулин.

Министар је рекао да су особе које су ометене у менталном развоју наша брига и обавеза, али да су оне нешто више од тога, да су оне наша животна мисија.

"Не мери се једно друштво по томе како живе његови најздравији и најбогатији, већ како живе најсиромашнији и најболеснији. Тако се мери квалитет једног друштва", рекао је Вулин позивајући и остала предузећа да се угледају на фирму Трејс.

Ова донација обезбеђена је у сарадњи са организацијом "Животна помоћ".

Вулин је најавио нове донације за Дом у Кулини који се налази на обронцима Малог Јастребца и који постоји на тој локацији од 1953. године.

Делатност дома је смештај одраслих и старих лица са интелектуалним и менталним тешкоћама где се тренутно налази 327 корисника о којима брине 212 радника различитих профила.