Aa

Aa

Одржана трка у рафтинг веслању

Одржана трка у рафтинг веслању

Читај ми

ЉУБОВИЈА - Трка у рафтинг веслању код Љубовије одржана је данас у оквиру Међународне дринске регате за особе са инвалидитетом, уз учешће министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина.

Такмичење у рафтинг веслању за особе са инвалидитетом на коме је било 36 учесника, ове године је први пут одржано, а представницима три најбоље екипе пехар је уручио Вулин, док су сви учесници добили медаље.

Вулин је после трке, која је завршена у етно селу Врхпоље поред Љубовије, поручио да је поносан на учеснике трке због снаге којом савладавају свој хендикеп и због ведрине са којом се носе са животом који често није био фер према њима.

"Ово друштво брине и води рачуна о особама са инвалидитетом и њиховим организацијама и учиниће све да у свакодневном животу они то и осете", рекао је Вулин.

Изразивши задовољство што је данас могао да учествује у трци, Вулин је рекао да особе са инвалидитетом нису никакав терет овог друштва, него његов равноправни део.

Вулин је рекао да ће министарство помоћи колико год буде могло да се реализује данас покренута иницијатива о европском такмичењу особа са инвалидитетом у рафтингу на Дрини, наводећи да ће то бити прилика да доведу пријатеље из света.

Како је навео, министарство веома води рачуна о инвалидском покрету и о организацијама особа са инвалидитетом, и о њиховом бољем животу.

Вулин је рекао да је прошле године запослено више од 4.000 особа са инвалидитетом и изразио наду да ће их ове године бити још више.

Наводећи да је министартсво ове године издвојило више од 300 милиона динара за рад свих организација особа са инвалидитетом, Вулин је рекао да постоји стални конкурс који сваког месеца помаже рад тих организација и побољшању животних услова особа са инвалидитетом.

"Што се тиче нашег министарства, ми смо себи зацртали да свака испостава ПИО фонда и Националне службе за запошљавање буде максимално прилагођена особама са инвалидитетом и надам се да ћемо до краја године успети и у томе", рекао је Вулин.

Он је додао и да се заједно са МУП-ом ради на томе да свака полицијска станица буде прилагођена особама са инвалидитетом.

Вулин је навео и да се министарство изборило да заштити радионице у којима раде особе са инвалидитетом и да оне не буду предмет приватизације, већ да самостално о томе одлучују, подсећајући да су оне изузете и од наплате од поверилаца.

"Надам се да ће врло брзо бити донет закон о социјалном предузетништву, где ће особе са инвалидитетомимати посебан положај", рекао је Вулин и навео да се у години штедње није штедело на социјалним давањима и давањима особама са инвалидитетом.

Председница Удружења "Све је могуће" Милада Лазић истакла је значај трке у рафтингу, наводећи да први пут учествује представник министарства за рад.

Наводећи да су сви уцецсници у данасњој трци победници, она је додала да се нада да ће их следеће године бити дупло више и поручила да само заједно можемо да се изборимо за побољшање услова живота особа са инвалидитетом.

Дринска регата за особе са инвалидитетом која је одржана под мотом "Дрина нас спаја", подржало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са 100.000 динара.

Организатори регате су Спортско-рекреативно удружење особа са инвалидитетом "Све је могуће" и општина Љубовија, у сарадњи са општином Братунац, туристичким организацијама Љубовија и Братунац и Рафтинг клубом "Дринска регата".