Aa

Aa

Одржана трибина о безбедности у саобраћају „Будимо безбедни“ намењена особама са инвалидитетом

Одржана трибина о безбедности у саобраћају „Будимо безбедни“ намењена особама са инвалидитетом

Одржана трибина о безбедности у саобраћају „Будимо безбедни“ намењена особама са инвалидитетом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић присуствовали су отварању трибине о безбедности у саобраћају „Будимо безбедни“ намењеој особама са инвалидитетом.

 

„У знак важних аспеката људског живота и историје обележавамо значајне међународне дане међу којима је и данашњи дан, 5. септембар, Светски дан особа са повредом кичмене мождине“, поручио је министар Ђорђевић на отварању трибине.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, полазећи од чињенице да је превенција најбољи начин за спречавање ризика од настанка стеченог инвалидитета, а да безбедност у саобраћају захтева посебну пажњу, подржало иницијативу Удружења „Будимо безбедни” да се промовише одговорно понашање у саобраћају како би се повећао ниво безбедносне културе грађана.

 

„Обележавање овог значајног датума је још један у низу наших заједничких сусрета који препознајемо као добру прилику за промоцију социјалне инклузије, подизање свести шире јавности о особама са инвалидитетом и указивање на изазове који су пред нама“, истакао је министар.

 

Према речима министра Ђорђевића, задатак ресорног Министарства је да афирмише развој инвалидске заштите имајући у виду особу са инвалидитетом као појединца, личност са свим општим и специфичним потребама и да системским деловањем различитих органа власти на републичком и локалном нивоу и у партнерству са организацијама и удружењима особа са инвалидитетом одговори на изазове и отклони препреке које онемогућавају не само партиципацију особа са инвалидитетом у друштвена збивања, већ и њихов пун допринос заједници чији су равноправни чланови.

 

„Приоритет Владе Србије је да свим грађанима, а посебно осетљивим групама становништва, међу којима су и особе са инвалидитетом, обезбеди боље услове за живот и рад, стварајући једнаке шансе за бољу будућност“, објаснио је Ђорђевић.

 

Према његовим речима Министарство ће се у наредном периоду залагати за пуну примену Стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом која је усвојена у првом кварталу текуће године године, односно дефинисаних приоритета, посебно у области запошљавања, посебно имајући у виду да су особе са инвалидитетом доказале да често много боље и одговорније раде свој посао од особа без инвалидитета.

 

„У плану је и израда новог Закона о социјалној заштити којим ће се и особама са инвалидитетом обезбедити још бољи услови“, истакао је министар.

 

На предлог Комитета за превенцију, Међународна организација за кичмену мождину (ISCoS), одлучила је да „Дан повреде кичмене мождине” обележава 5. септембра са намером да повећа свест шире јавности обрађујући сваке године неку од тему која се дотиче људских права.  

 

Oвогодишења темa „Covid-19 and SCI: Staying Well” - „Сачувајмо здравље” усаглашена je са тренутном епидемиолошком ситуацијом изазваном вирусом COVID-19.