Aa

Aa

Oдржаna Петa седницa Координационог тела за праћење токова из области економских миграција

Oдржаna Петa седницa Координационог тела за праћење токова из области економских миграција

Oдржаna Петa седницa Координационог тела за праћење токова из области економских миграција

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић одржала је Пету седницу Координационог тела за праћење токова из области економских миграција у Републици Србији, у Палати Србија, где је представљен Први извештај о раду Координационог тела.

 

Извештај садржи податке о активностима Координационог тела за период фебруар – мај 2019. године, о постигнутим резултатима, као и закључке у циљу унапређења рада на праћењу токова економских миграција, истакла је државни секретар Станић.

 

„Република Србија је 1. јуна ове године од Црне Горе преузела једногодишње председавање Јадранско-јонском иницијативом (ЈЈИ) и Стратегијом ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), и тим поводом ће бити организован Округли сто на тему смањења емиграције радне снаге у оквиру председавања Републике Србије 25. новембра 2019. године, ради размене искуства на поменуту тему“, рекла је Станић.

 

Државни секретар је истакла да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз Министарство спољних послова и Министарство европских интеграција, бити водеће у организацији Округлог стола и да ће догађају присуствовати бивше Републике Савезне Републике Југославије, као и Република Италија, Република Грчка и Република Албанија.

 

Такође, према њеним речима, на седници су представљени примери добре праксе и сарадње са амбасадама Финске и Израела и приказани су њихови модели успоравања економских миграција.

 

„Наставићемо сарадњу са иностраним институцијама и страним амбасадама у Републици Србији, које су нам представиле своје искуства у решавању економских миграција и показале начине на које се боре са овим светским проблемом. Желимо да најбоља решења применимо, како бисмо привукли стране и повратили домаће стручњаке, који су отишли на рад у иностранство“, рекла је државни секретар Станић.