Aa

Aa

Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о правима детета и Заштитнику права детета у Нишу

Одржана Јавна расправа о  Нацрту закона о правима детета и Заштитнику права детета у Нишу

Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о правима детета и Заштитнику права детета у Нишу

Читај ми

Последња сесија Јавне расправе о Нацрту закона о правима детета и Заштитнику права детета, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржало је 17. јуна 2019. године у Скупштини Града Ниша. Овом догађају су присуствовали градски одборници, представници органа локалне самоуправе и градских општина Ниша, адвокати и судије, представници организација цивилног друштва и заинтересовани родитељи. Готово сви учесници у расправи подржали доношење закона, којим ће се уредити права детета и формирање института Заштитника права детета као механизма примене овог закона.

 

Јавну расправу су отворили Зоран Антић, државни секретарк у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Тијана Ђорђевић, градска већница, која је истакла огроман значај доношења једног оваквог закона, па се, стога, захвалила што је Ниш изабран за место у коме ће се организовати Јавна расправа о наведеном нацрту. Зоран Антић је подвукао да су подршка у заштити деце и њиховом развоју, остваривање дечијих права и превенција од насиља – приоритетни задаци Владе Републике Србије и ресорног министарства, односно, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

У радном делу Јавне расправе, Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представио је сам Нацрт. Том приликом, навео је и коментарисао делове Нацрта, који се, односе на: успостављање мера за остваривање и заштиту права детета, утврђивање посебних права детета у поступцима у којима деца учествују пред судовима, државним органима и другим организацијама која врше јавна овлашћења, утврђивање основних начела, односно посебних гаранција у поступцима пред судовима, државним органима и другим организацијама која врше јавна овлашћења у којима деца учествују. Коначно, како је навео Драган Вулевић, Нацртом се предлаже образовање независног органа који ће промовисати права детета, унапређивати права детета, координисати рад на унапређењу и поштовању права детета и контролисати остваривање права детета.

 

У дискусији, која је следила, учесници су посебно нагласили неопходност доследне примене принципа најбољег интереса за дете и имплементацију стандарда успостављених европским законодавством. Као што је то био случај и код других јавних расправа, све предлоге из дискусије, Експертска радна група Министарства ће размотрити и радити на њиховој интеграцији у финалну верзију Нацрта.

 

Република Србија планира да ове године донесе овај закон имајући у виду да се ове године навршава 30 година од ступања на снагу Конвенције о правима детета.


 

Ниш, 17. јун 2019. године