Одржан састанак Социјално - економског савета у Крушевцу

Читај ми

Представници Социјално - економског савета (СЕС) Републике Србије разговарали су са члановима локалног Социјално - економског савета града Крушевца о заједничком раду који је од великог значаја за унапређење социјалног дијалога у Републици Србији.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је циљ Владе Србије формирање што више локалних Социјално - економских савета као и да је СЕС града Крушевца прави пример одличног функицонисања који треба да следе сви други, како би се унапредио и рад СЕС-а на нивоу државе.

 

„Влада Србије од 2014. године, на челу са председником Србије Александром Вучићем води одговорну политику и активно ради на побољшању услова живота свих грађана Србије. Синдикати и послодавци за нас представљају партнере, јер сви имамо заједнички циљ, а то је изградња једне модерне, јаке и економски развијене Србије. Када постоји договор између Владе, послодаваца и синдиката, проблема у функционисању нема“, рекао је Ђорђевић и додао да је идеја Министарства да се социјално - економски дијалог подигне на виши ниво.

 

Министар Ђорђевић потврдио је да ће у наредном периоду бити неколико измена и допуна закона који ће допринети ефикаснијој борби против сиве економије и нагласио да телефонска линија за пријаву рада на црно, која је покренута у оквиру пројекта „Реци НЕ раду на црно“ већ даје прве позитивне резултате.

 

Министар је позвао локални СЕС да подржи Владу Србије у борби за побољшање демографске слике, јер ће у супротном све мере које чинимо биће узалудне.

 

Председник СЕС-а Љубисав Орбовић рекао је да је формирање локалних СЕС-а од изузетне важности, јер локалне самоуправе могу да представе проблеме са којима се сусрећу, а Социјално - економски савет Србије начине за њихово решавање.

 

Председник Уније послодаваца и председавајући СЕС-а Милош Ненезић истакао је да је прави пример доброг функционисања Владе Србије, синдиката и послодаваца управо компанија „Трајал“ која сада даје позитивне резултате и пред којом је светла будућност.

 

Представници СЕС-а Крушевца истакли су да је сарадња Владе, синдиката и послодаваца до сада на највишем нивоу и да је у Кршевцу порастао број привредних друштава, што до сада није био случај. Као један од проблема навели су постојање нелојалне конкуренције, посебно када је у питању рад на црно и предложили министру Ђорђевићу повећање износа казни за послодавце који послују у зони сиве економије.

 

Седници су присуствовали и министар заштите животне средине Горан Триван и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.