Aa

Aa

Oдата почаст страдалим српским и француским војницима у Првом светском рату у Зајечару

Oдата почаст страдалим српским и француским  војницима у Првом светском рату у Зајечару

Oдата почаст страдалим српским и француским војницима у Првом светском рату у Зајечару

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, положио је венце и одао почаст палим француским и мароканским војницима и официрима у Првом светском рату, као и Тимочанима палим у Балканским и Првом светском рату у Зајечару. 

 

Церемонија полагања венаца и одавања почасти одржана je у оквиру комплекса Француског војног гробља у Зајечару и код Споменика палим Тимочанима у Балканским и Првом светском рату, који се налази у центру  града.

 

Венце су такође положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Амбасаде Републике Француске у Републици Србији, Амбасаде Краљевине Марокo у Републици Србији, Града Зајечара и удружења грађана опредељених за очување традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Споменик Тимочанима страдалим током Првог светског рата у Зајечару сведочи о пострадалима током завршних војних операција за ослобођење земље 1918. године када су припадници Српске војске, заједно са својим француским савезницима, водили тешке борбе против аустро-угарских, немачких и бугарских трупа.

 

Комплекс Француског војног гробља у Зајечару представља, после Француског војног гробља у Београду, други по величини и значају француски војни меморијал на територији Србије.