Aa

Aa

Од почетка године запослено 1.752 Рома

Од почетка године запослено 1.752 Рома

Читај ми

БЕОГРАД - Са евиденције Националне службе за запошљавање у првих седам месеци ове године запослено је 1.752 Рома, што је повећање од 92 одсто у односу на прошлу годину, изјавио је данас Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је током посете фирми "Immo Recycling" у Младеновцу, која запошљава око 50 људи углавном Рома, рекао да читав систем мора да се укључи како би се решио проблем незапослености ромскле заједнице.

"Они су наши суседи, наше комшије и деле са нам и добро и зло, као што су то делили вековима. Ако није добро ромском детету, неће бити добро било ком другом детету", рекао је Вулин.

Министар је нагласио да у Србији треба створити систем једнаких шанси за све и да се бори против било каквих предрасуда, које постоје у нашем друштву.

Потребно је, наставља он, да се Роми укључе активније у тражење посла, а држава је ту да им помогне одређеним субвенцијама за самозапошљавање.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић похвалио је "Имо рециклажу" као позитиван пример фирме која у сарадњи са НСЗ спроводи активне мере политике запошљавања.

"Годишње се у тој фирми запосли три до четири лица ромске националности. То можда делује као мали број, али нама је свако радно место отворено за Роме драгоцено", рекао је Мартиновић.

Добар показатељ је, наставља он, што је повећан број Рома на евиденцији националне службе за запошљавање што говори да су из пасивног стања прешли у активну фазу да траже посао.

"У овој години нам је план да око 100 лица укључимо у програм самозапошљавања, да они буду оснивачи радњи и запошљавању себе и своју породицу", рекао је Мартиновић.

Образовање Рома је кључно за њихово запошљавање, а директор НСЗ каже да је у програм образовања за одрасле прошле године укључено 1.450 лица, од тога 635 Рома.

Директор фирме "Immo Recycling" Зоран Симић каже да у две фирме запошљавају више од 50 људи у овом тренутку и да је одређени број ромске националне мањине.

Како каже, користе субвенције НСЗ и имају добру сарадњу са државом, а да мали проблем представља неедукована радна снага, јер технологија иде напред, морају да користе нове методе, технологије.