Aa

Aa

Од наредне године, дуплира се број инспектора

Од наредне године, дуплира се број инспектора

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је данас 115 лиценци пружаоцима услуга у систему социјалне заштите и том приликом истакао да ће се наредне године дуплирати број инспектора социјалне заштите.

“Да вас одмах обрадујем-дуплираћемо број инспектора наредне године. Чешће ће вам долазити и мислим да је то добро, јер ће помоћи. Ви добро знате да је највећа помоћ за вас да држава успостави јединствен систем који се примењује на све. Највећа помоћ за вас, који држите домове за старе, јесте да нема илегалних домова за старе”, нагласио је министар.

Према његовим речима, какве год да су лиценце и обавезе које преузимају легални пружаоци услуга, успеће у томе само ако немају нелојалну конкуренцију, која, истиче, ради непријављено, без икаквих услова, нема ни лекара, ни социјалног радника, ни терапију, ни одговарајућу квадратуру, ни структуру собе, нити противпожарну заштиту.

“Када њих гасимо, онда заправо помажемо вама. Веома сам поносан што могу да вам кажем да смо само од оне трагедије у Панчеву затворили 10 илегалних домова. Немамо ми довољан број инспектора и сазнања, али молимо вас и јавност- реците нам. Нема заштићених, нема ниједног илегалног дома који може да каже да ће наставити да ради ако ми сазнамо за њега”, рекао је министар.

Навео је да је, од када постоји инспекција социјалне заштите, затворено 111 илегалних домова и оцењује да је “пуно то, али и мало, колико их још има”.

Министар истиче да систем лиценцирања није никакво “завођење дисциплине”, нити увођење “Великог брата” у послове, већ заједнички напор да се унапреди квалитет услуга.

“Ко год се наслања на систем социјалне заштите и ко очекује од нас подршку и помоћ, он је наш и ми смо ту због њега, а лиценце постоје и служе само да изједначимо квалитет свуда, да без обзира где радили и пружали услугу, њу морамо пружити на исти начин. Да ли је неко у Блацу или у Београду, он је људско биће, има исте потребе, па тако мора да их задовољи на потпуно исти начин”, рекао је Вулин.

Обраћајући се лиценцираним пружаоцима социјалних услуга, министар је рекао да су се определили за тај посао, јер у себи имају још нешто што не може да се одреди економијом, односно потребу да помогну људским бићима, да неком живот улепшају.

“Тај ко пружа наду другом људском бићу, није само бизнисмен, он је човек који воли друге људе. Ми то да вам у лиценцу упишемо, не можемо и не постоји законска обавеза да волите друге људе, али ви који ово радите, искрено волите друге људе и знам да ћете бити у стању да им то пренесете”, рекао је министар.

Честитајући добитницима на лиценцама, од којих су били најбројније оне за пружање услуге домског смештаја за одрасле и старе, он је поручио да ће доћи да види како се држе тих лиценци.

“Доћи ћемо да видимо како се држите тих лиценци, како се успешно држите у складу са свим правилима које смо дали, али доћи ћемо да помогнемо, јер и ви нама помажете, све оне хиљаде људи које ће код вас наћи и подршку и помоћ и утеху, јесу хиљаде задовољних грађана Србије, а ваљда због тога Србија и постоји”, рекао је министар.

Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица” из Крагујевца једна је од установа које су данас добиле лиценцу, а Снежана Стевановић из тог центра рекла је да има лиценциране четири услуге, да данас добијају лиценцу за још три услуге, да се јачају, развијају, те да лиценца данас представља велику одговорност, у смислу даљег унапређења развоја, као и да добре услуге није могуће имати без добре сарадње са системом социјалне заштите.