Aa

Aa

Обука за младе из система социјалне заштите

Обука за младе из система социјалне заштите

Читај ми

УБ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас предузеће "Дарт" у Убу, које обучава младе из система социјалне заштите, те поручио да они заслужују шансу да својим радом обезбеде егзистенцију за себе и своје будуће породице.

Вулин је подсетио да је Министарство рада са приватним послодавцима, међу којима је и "Дарт", покренуло акцију како би деца без родитељског старања и деца палих бораца, као и други корисници услуга социјалне заштите, добили прилику да иду на праксу и раде.

Он је навео да Србија у систему социјалне заштите има око 7.000 дечака и девојчица без родитељског старања, од чега је 927 узраста од 18 до 27 година, у годинама када могу и треба да раде.

"Уколико нам приватни сектор помаже сигуран сам да ћемо свој деци бар дати прилику да науче и да раде. Прилика је оно што је потребно и што тражимо од послодаваца, да погледају насу децу, да буду уз њих. Да учинимо нешто да ова деца могу да кажу да живе у Србији која их искрено воли", рекао је Вулин.

Наводећи да Национална служба за запошљавање и Министарство за рад међу главним приоритетима имају ново запошљавање и припрему за запошљавање, Вулин је рекао да је ове године издвојено 997 милиона за програме обуке и образовање.

Кроз те програме ће бити обучено 9.620 грађана, од тога 700 особа са инвалидитетом.

Од тог броја, 5.040 људи, међу њима и 40 са инвладитетом, ићи ће на програм стручне праксе.

Министар је истакао значај дуалног образовања и реформе образовања, јер се показало да је систем дубоко неефикасан и да је држава уложила новац у хиљаде и хиљаде младих који су учили нешто са чиме "не могу ништа" и за шта не постоји потреба на тржишту рада.

"Погледајте колико новца дајемо да бисмо два пута школовали исто дете, да бисмо два пута покушали да некоме нађемо посао, иако је имао времена за то кроз основно и средњошколско образовање. Зато нам је битна реформа школства и да се читаво друштво у то укључу, другачије нећемо успети", закључио је Вулин.

Предузеце "Дарт фурнитуре" организује обуку за младе у програму Националне службе за запошљавање, као и за младе без родитељског старања, а они ће по завршетку обуке бити примљени у стални радни однос.

Министарство је недавно преко неколико пројеката отпочело сарадњу са предузећима која треба да омогући радно ангажовање младих без родитељског старања који излазе из система социјалне заштите, корисника услуга социјалне заштите, деце палих бораца, као и теже запошљивих категорија друштва.